Hladni pirinač isto kao i hladna pašta su obavezni letnji obrok u Italiji i to izviše razloga. Brzo se sprema, osvežavajući je, zasitan, a kad dođete kući posle letnje vreline čeka vas gotov obrok, a da to nije neki sendvič na brzinu. Možete ga nositi i kad idete na izlete u prirodu ili na moru na plažu
Sastav:
180 g. pirinča
350 g. kozica očišćenih ja sam koristila zaleđene
350 g. Zucchina italijanskih tikvica
sok od limuna
1 kašika maslinovog ulja
so
crveni crni luk - kalupa manja glavica ili 1/2 veće.
Priprema:
Pirinač skuvajte u slanoj vodi, da bude “Al dente”, što znači kuvan, ali tvrd na zub kada ga probate, ali nikako prekuvan i raskuvan.
Properite ga pod mlazom vode i ostavite da se ocedi.
Tikvicama odsecite gornji i donji deo i isecite ih sa sve korom na kocke. Italijanske tikvice zucchine se nikada ne ljušte, već se spremaju sa korom.
U tiganj stavite malo maslinovog ulja, kad se zagreje stavite repove rakova i tikvice i na jačoj vatri ih propržite 5 minuta, taman da omeknu, a da se tikvice ne raspaspadnu.
Ako vam se desi da vam kozice s’obzirom da su bile zamrznute otpuste vodu, izvadite tikvice i kozice iz tiganja, a pustite da vam tečnost koje su pustile kuvanjem redukuje.
Meni se to upravo desilo i kada se tečnost redukovala, prelila sam deo preko pirinča, jer se u njoj nalazi sav onaj božanstven ukus i kozica i tikvica.
Pomešajte sa pirinčem, dodajte so i biber i ostavite poklopljeno u frižideru da se dobro ohladi.
Pre serviranja, dodajte isečeni crveni crni luk i sok od limuna.
Нема коментара:
Постави коментар