Vrlo zgodne lepinjice za doručak ili večeru. Odozgo možete staviti šta vam se dopada od suhomesnatog, sireva, povrća i maslina
Za testo:
1 kg. brašna
1 kvasac
2 kašičice šećera
1,5 kašičica soli
400 ml. mlakog mleka
2 belanca
180 ml. ulja
Za premazivanje:
2 žumanca
1-2 kašičice mleka
Odozgo:
sveži paradajz trešnjica, ja sam koristila moj paradajz konfit Paradajz confit
dimljena slaninica, praška šunka, pečenica
masline
paprike, zucchine
sir
origano
Priprema:
Prosejte brašno
Izvadite kvasac da vam se smlači na sobnoj temperaturi.
Mleko zagrejte da bude mlako.
U činiju u stavite kvasac, šećer i malo mleka i razmutite.
Zatim dodajte 2 do 3 supene kašike brašna i mešajte, dok se brašno ne rastvori.
Poklopite tanjirićem, uvijte u krpe i ostavite na toplom da narasta.
U brašno sipajte so i promešajte.
Kada je kvasac nadošao, u brašnu napravite udubljenje, sipajte kvasac, mleko, ulje i belanca i sve mesite, ja sam to radila mikserom 10 minuta.
Izbadite testo, dovoljno je masno, neće vam trebati brašno za radnu površinu, napravite loptu, zasecite po površini u obliku krsta i vratite u činiju od miksera.
Pokrijte testo providnom folijom, preko stavite kuhinjske krpe i ostavite da naraste, dok se ne udvostruči.
Kada je testo naraslo izvadite prvo žumanca iz frižidera, dodajte mleka, da ne budu baš ledena, kad budete premazivali lepinjice.
Testo premestite i isecite na jednake delove. Moja svaka lepinjica je bila težine 85 g., a vaša može biti i veća ili manja, kako želite.
Svaki deo testa uvaljajte u lopticu.
Na pleh od rerne stavite papir za pečenje.
Svaku kuglicu testa pritisnite dlanom, da se spljošti.
Stavite ih jednu po jednu u pleh, sa malim razmakom između njih, jer će još narasti.
Meni su bila potrebna dva pleha.
Premažite svaku lepinjice sa žumancetom.
Iseckajte namirnice koje želite da stavite na lepinjice.
Stavite ih na lepinjice i pospite origanom.
Uljkučujući rernu na 180 stepeni, za to vreme će vam lepinjice još malo narasti i kada je rerna dostigla temperaturu stavite lepinjice i pecite narednih 20 minuta na srednjoj rešetki u rerni.
Нема коментара:
Постави коментар