понедељак, 22. јануар 2024.

Lola kiflice

Lola kiflice, starinske prhke kiflice koje se prave sa mašću i što duže stoje to su bolje, naime najbolje ih je jesti tek posle dva, tri dana. Opet recept iz novina, davne 1956 godine



Sastav:


140 g. putera ili masti

2 žumanca

2 kašike šećera 

20 g. svežeg kvasca

3 kašike mleka

prohvat soli

250 g. brašna


Za punjenje:


marmelada od kajsija, ili neki drugi koji volite


šećer u prahu 


Priprema:


Staviti na sobnu temperaturi mast ili puter, 2 žumanca, mleko i kvasac, tek da ne budu ledeni iz frižidera.

Penasto umutiti 140 g. masti ili putera. 

Dodati 2 žumanca i 2 kašike šećera i mutiti dock se svi sastojci ne sjedine.

20 g. svežeg kvasca razmutiti u 3 kašike mleka, malo soli i dodati masi.

Kada se masa ujednači dodati 250 g. brašna i mesiti, dok ne dobijete kompaktnu masu.

Testo uviti u providnu foliju i ostaviti 1 sat u frižider. 

Posle vremena provedenog u frižideru, na pobrašnjenoj površini rastanjiti testo i iseći na 16 trouglova.

Na svaki trougao staviti kašičicu marmelade, urolati kiflicu i slagati na pleh od rerne, koji ste obložiti papirom za pečenje. 

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, oko 20 minuta, dok blago ne porumene sa donje strane, od gore trebaju da ostanu svetle.

Ostaviti kiflice da se potpuno ohlade, a zatim ih uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.




Нема коментара:

Постави коментар