Pita sa višnjama i večito pitanje šta je kome draže pita sa višnjama, jabukama ili bundevara. Mrtva teka, ali mi je pita sa višnjama ipak malo ispred ostalih. Moram da napomenem da moja pita ima minimalnu količinu i ulja i malo šećera, jer ja ne volim kad je pita mnogo slatka, čak je i ne posipam šećerom u prahu. Ako je pospete šećerom u prahu biće vam taman slatka
Potrebno:
12 kora za pite to je negde 1 pakovanje od po 1/2 kg.
Za premazivanje kora:
200 ml. jogurta
50 ml. ulja
1 kesica praška za pecivo
Za višnje:
800 g. do 1 kg. očišćenih višanja, mogu i i kompota, dobro oceđene
50 g. prezle
50 g. griza
1 kesica vanilin šećera
120 g. šećera, ako ne smete da koristite šećer stavite tri kašike truvije. Ona mi ima prirodniji ukus od stevije. Možete staviti i više šećera, ako volite više slatko, probajte. Ja ovde nemam sveže višnje, već samo one ih kompita, koje su same po sebi već slađe.
Za premazivanje štrudle:
4 kašike fila od jogurta
Za posipanje:
Šećer u prahu
Priprema:
Višnje pomešati sa prezlom, grizom i šećerom ili truvijom i sa vanilin šećerom.
Ostaiviti da odstoji 15 minuta.
Kore podeliti na 4 dela, da svaki ima po tri lista.
Pomešati jogurt, ulje i prašak za pecivo.
U činijicu dvojiti 4 kašike fila od jogurta, za premazivanje uvijene pite.
Na pleh od rerne staviti kuhinjski papir.
Višnje sa grizom podeliti na 4 jednaka dela, meni je tako lakše, onda znam da će mi svaka jufka biti jednaka.
Prvu koru premažite smesom od jogurta, preko staviti drugu koru, premazati je, staviti treću koru i nju takođe premazati.
Na 1 cm. Od donje šire strane kore poređati višnje u redu, kao voz.
Ostaviti slobodno i po 1 cm. sa leve i desne strane i taj slobodni deo kore saviti ka unutra, da vam prilikom pečenja ne bi ništa curelo sa strane.
Koru zatim donjom, širom stranom uviti vrlo labavo u štrudlu i staviti na pleh.
Slažite ih u peh tako da ostavite malo prostora između njih, jer će prilikom pečenja narasti.
Ako u pakovanju imate 11 kora, kako je ti kod mene slučaj, pravite opet 4 štrudle, 3 sa po tri kore i 1 sa po dve kore.
Kada ste sve štrudle uvili premažite ih četkicom prelivom od jogurta, koji ste odvojili u činijicu odozgo i sa strana.
Peći na 180 stepeni dok fino ne porumeni oko 40 minuta, zavisi od vaše pećnice.
Sačekati da se ohladi, seći i eventualno posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар