Tikvice, zucchine, jako baš volimo. Ove druge talijanske malo više koristimo, imaju manje semena, jedu se sve sa korom. U receptu možete koristiti one koje vi imate, samo neka su sitnije, naročito ako su naše i za razliku od talijanskih tamno zelenih, našim domaćim tikvicama se obavezno skine kora. Recept je po sistemu smuti pa prospi. Umesto pirinča možete koristiti i nabubli bulgur u težini od 200 g. kuvanog, koji vam ostane od nekog drugog spremanja, na primer bulgur salate sa peršunom
Sastav:
1 kg. mladih tikvica
2 čaše kisele pavlake
4 jaja
1 kafena šoljica ulja
150 g. sira
1 šolja pirinča, ja sam stavila 200 g. već natopljenog bulgura
200 ml. mleka
so
biber
Priprema:
Tikvice ako koristite naše tikvice očistite ih, oljuštite, isecite na kolutove i kuvajte u slanoj vodi 5 do 10 minuta od kada voda proključa.
Zatim ih stavite na cediljku da se dobro ocede i prohlade.
Ako koristite zucchine samo im odsecite krajeve i cele stavite da se kuvanu isto 5 do 10 minuta, od kad voda proključa.
Izvadite ih iz vode, isecite na kolutove i ostavite da se ocede.
Kada su se dobro prohladile izgnječite ih rukama, ne u kašu, neka imate komadiće.
Dodatno će pustiti višak vode.
U umutite penasto jaja, dodajte pavlaku, mleko, ulje, so i biber i mutite dok se masa ne sjedini.
Zatim sipajte pirinač ili natopljeni i dobro oceđen bulgur, dodajte izmrvljen sir.
Pleh namastite, sipajte smesu unutra i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok vam lepo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар