понедељак, 28. јул 2025.

Zapečene tikvice sa kiselom pavlakom

Tikvice, zucchine, jako baš volimo. Ove druge talijanske malo više koristimo, imaju manje semena, jedu se sve sa korom. U receptu možete koristiti one koje vi imate, samo neka su sitnije, naročito ako su naše i za razliku od talijanskih tamno zelenih, našim domaćim tikvicama se obavezno skine kora. Recept je po sistemu smuti pa prospi. Umesto skuvanog pirinča možete koristiti i nabubli bulgur u težini od 200 g. kuvanog, koji vam ostane od nekog drugog spremanja, na primer bulgur salate sa peršunom






Sastav:


1 kg. mladih tikvica 
2 čaše kisele pavlake
4 jaja
1 kafena šoljica ulja
150 g. sira
70 g. pirinča, ja sam stavila 200 g. već natopljenog bulgura. Kuvanjem 35 g. pirinča dobićete 100 g. kuvanog pirinča. 
200 ml. mleka
so 
biber


Priprema:


Tikvice ako koristite naše tikvice očistite ih, oljuštite, isecite na kolutove i kuvajte u slanoj vodi 5 do 10 minuta od kada voda proključa.

Zatim ih stavite na cediljku da se dobro ocede i prohlade. 

Ako koristite zucchine samo im odsecite krajeve i cele stavite da se kuvanu isto 5 do 10 minuta, od kad voda proključa. 

Izvadite ih iz vode, isecite na kolutove i ostavite da se ocede. 

Pirinač skuvajte u slanoj vodi al dente a zatim ga ostavite da se ocedi i prohladi.

Kada su se tikvice dobro prohladile izgnječite ih rukama, ne u kašu, neka imate komadiće. 

Dodatno će pustiti višak vode. 

U umutite penasto jaja, dodajte pavlaku, mleko, ulje, so i biber i mutite dok se masa ne sjedini. 

Zatim sipajte pirinač ili natopljeni i dobro oceđen bulgur, dodajte izmrvljen sir. 

Pleh namastite, sipajte smesu unutra i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok vam lepo ne porumeni. 






Нема коментара:

Постави коментар