понедељак, 28. јул 2025.

Zapečene tikvice sa kiselom pavlakom

Tikvice, zucchine, jako baš volimo. Ove druge talijanske malo više koristimo, imaju manje semena, jedu se sve sa korom. U receptu možete koristiti one koje vi imate, samo neka su sitnije, naročito ako su naše i za razliku od talijanskih tamno zelenih, našim domaćim tikvicama se obavezno skine kora. Recept je po sistemu smuti pa prospi. Umesto pirinča možete koristiti i nabubli bulgur u težini od 200 g. kuvanog, koji vam ostane od nekog drugog spremanja, na primer bulgur salate sa peršunom






Sastav:


1 kg. mladih tikvica 
2 čaše kisele pavlake
4 jaja
1 kafena šoljica ulja
150 g. sira
1 šolja pirinča, ja sam stavila 200 g. već natopljenog bulgura
200 ml. mleka
so 
biber


Priprema:


Tikvice ako koristite naše tikvice očistite ih, oljuštite, isecite na kolutove i kuvajte u slanoj vodi 5 do 10 minuta od kada voda proključa.

Zatim ih stavite na cediljku da se dobro ocede i prohlade. 

Ako koristite zucchine samo im odsecite krajeve i cele stavite da se kuvanu isto 5 do 10 minuta, od kad voda proključa. 

Izvadite ih iz vode, isecite na kolutove i ostavite da se ocede. 

Kada su se dobro prohladile izgnječite ih rukama, ne u kašu, neka imate komadiće. 

Dodatno će pustiti višak vode. 

U umutite penasto jaja, dodajte pavlaku, mleko, ulje, so i biber i mutite dok se masa ne sjedini. 

Zatim sipajte pirinač ili natopljeni i dobro oceđen bulgur, dodajte izmrvljen sir. 

Pleh namastite, sipajte smesu unutra i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok vam lepo ne porumeni. 




Нема коментара:

Постави коментар