Ovo je jedna od mojih toplih preporuka. Recept je naše blogerke Jasne "Kuhinja jedne Blues", prethodno poznata na coolinarci kao blues40. Jasna ima prelepe recepte i uz njenu dozvolu ja vam ga danas predstavljam. Neću mnogo da dužim, mogu vam samo reći da je kombinacija pečenih paprika u ovom jelu savršena i nama je ovo jedno od omiljenih glavnih jela
Sastojci:
Za ćufte:
400 g mlevenog mesa po želji
1 jaje
2 čena belog luka
2 pune supene kašike prezle
3 supene kašike ulja
so, biber
brašno za valjanje ćufti
ulje za prženje ćufti, ja sam koristila maslinovo ulje, vi možete i neko drugo
Sos:
5 do 6 crvenih pečenih paprika
1 glavica crvenog luka srednja
2,5 dcl. do 3 dcl. pavlake za kuvanje ili 1,5 dcl. pavlake za kuvanje i 150 g kajmaka biće još lepše.
so, biber
začini po želji
Priprema:
Pečene paprike oljuštiti, očistiti od semenki, iseći na kocke i ostaviti sa strane.
U činiju staviti 400 g mlevenog mesa, dodati 2 čena sitno seckanog belog luka, 1 jaje, 2 pune supene kašike prezli koje smo prethodno malo namočili u vodi, 3 supene kašike ulja.
Moje iskustvo je da ako koristite meso iz zamrzivača, ono će samo pustiti svoj sok prilikom odmrzavanja i ne morate da močite prezle.
Umesiti lepo sve sastojke da se lepo povežu.
Ja uvek kad pravim ćufte ili faširane šnicle stavim masu u plastičnu činiju, poklopim ostavim u frižideru da odstoji jedno sat vremena, da se prožmu svi sastojci. Možete i tako, a možete i odmah praviti ćufte.
Praviti ćufte veličine oraha ili malo veće kako se vama više sviđa.
Ćufte uvaljati u brašno, a zatim ih pržiti na ulju, na laganoj vatri dok ne porumene.
Dok se ćufte prže iseći sitno 1 srednju glavicu crvenog luka i dodati ga ćuftama.
Smanjiti vatru i propržiti luk dok ne postane staklast.
Dodati prethodno isečene pečene paprike.
Polopiti i sve krčkati narednih 30 minuta na tihoj vatri. Povremeno prodrmati šerpu.
Po proteku 30 minuta dodati prvo začine po želji. Ja sam dodala peršun i bosiljak.
Zatim dodati ili samo pavlaku za kuvanje ili pavlaku i kajmak, zavisi za šta ste se odlučili.
Sve lepo promešati i ostaviti da se dokrčka 2 do 3 minuta, stalno mešajući dok se ne dobije lep sos.
Ja ove ćufte uvek serviram sa domaćim somunom ili pogačom.
Нема коментара:
Постави коментар