петак, 13. април 2018.

Valjevska čorba od pileta ili kokoške

Ovaj recept se može nazvati i dva u jednom. Naime kaže knjiga da je u okolini Valjeva i u Šumadiji čest slučaj da se od pileta ili kokoške prvo napravi ovako lepa čorba, a ostali skuvani delovi koji se ne iskoriste za čorbu tipa bataci, karabataci i pileće grudi se se ispohuju. Tako da imate komplet ručak i čorbu i pohovanu piletinu, ostaje vam samo da napravite prilog od povrća ili neku salatu. Ja sam ovu čorbu samo malo promenila našem ukusu, jer nisam baš pristalica teških zaprški, ali je sve ostalo ostalo isto. Daću vam opis oba načina pripreme bez zaprške i sa zaprškom, pa vi odlučite šta vam se više sviđa



Sastojci:


1 veće pile ili kokoška
1 koren peršuna
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 paprike ja sam koristila crvene
1 veći paradajz
1 kafena šoljica pirinča
1 supena kašika brašna
ulje
1 supena kašika kajmaka
1 supena kašika aleve paprike
2 čajne kašičice ljute tucane paprike
perušun list ako nemate zameniti za lovor
biber u zrnu


Priprema čorbe bez zaprške:


Stavite u vodu da se skuvaju pile ili kokoška u zavisnosti za šta ste se odlučili zajedno sa 1 listom lovora i biberom u zrnu. 

Meso treba da omekne, ali ne i da se raspada od kostiju, jer ćete ga kasnije seći i neke delove pohovati.

Supu procediti, a meso ostaviti da se prohladi.

Kada se meso prohladilo, pažljovo nožem odvojiti od pileta ili kokoške batake, karabatake, i belo meso i ostaviti na stranu, to će vam biti za pohovanje. 

Ostalom delu mesa, krilca i leđa odvojite meso od kožice i kostiju i iscepkajte ga na parčiće.

Sitno iseckajte 1 glavicu crnog luka, koren pešuna, 2 paprike i 2 šargarepe. Koren peršuna i šargarepu možete seći na kockice ili na kolutove kako vam drago.

Na ulju propržiti sitno seckano povrće stalno mešajući. 

Ako koristite svež paradajz oljuštite ga od kožice i sitno seckanog ga dodajte povrću. Ja sam ovog puta koristila sos od paradajza ili ti passatu.

Propržite malo paradajz, a zatim dodajte 1 supenu kašiku brašna i stalno mešajući da se brašno sjedini sa paradajzom. 

Potom dodajte 1 supenu kašiku aleve paprike. Sve propržite još od prilike jedan minut.

Zatim počnite polako da sipate supu stalno mešajući. 

Pirinač properite pod mlazom hladne vode i dodajte čorbi.

Sve mešajte i kuvajte dok se pirinač ne skuva. 

Sada u čorbu stavite i meso od pileta koje ste odredili za čorbu.

Pogledajte koje gustine želite da vam bude čorba i prema tome dodajte još vode ako zatreba, posolite i pobiberite.

Na kraju kada se čorba zgusnula dodajte 1 do 2 čajne kašičice ljute tucane paprike. To je moj dodatak, ne pitajte me zašto tako mi je palo na pamet. 

Na kraju u čorbu stavite i 1 kašiku kajmaka i promešajte. Ugasite vatru i poslužite čorbu.


Drugi način zapržena čorba:


Ako vam zaprška ne smeta sve uradite isto do momenta kada se povrće prodinstalo.

Dodajte supu u  prodinstano povrće.

Dodati pirinač i sitno seckan svež paradajz ili malo passate od paradajza.

Kada je pirinač skuvan u tiganj stavite malo ulja, propržite 1 supenu kašiku brašna. 

Kad se brašno uprži dodajte 1 supenu kašiku aleve paprike i odmah skinite sa vatre.

Sipajte zapršku u čorbu koja ključa. 

Kuvajte čorbu dok se ne zgusne, ako je potrebno dolijte još malo vode. 

Stavite u čorbu i meso koje ste odvojili za čorbu.

Na kraju dodajte i 1 kašiku kajmaka, sitno seckani peršun promešajte sve i poslužite čorbu.










Нема коментара:

Постави коментар