четвртак, 26. април 2018.

Čorba od slanutka - leblebije

Slanutak ili leblebija. Ako se neko od vas pita koja je razlika između leblebija i slanutka odgovor je taj da je leblebija suva i neki je sigurno preprženu koriste kao grickalicu, a slanutak je već kuvan u vodi i možete ga već kao takvog naći u konzervama. Ovo su nam poslednji dani pred nadolazeće vrućine da se upriliči ova čorba. 



Sastojci:


300 g leblebija
1 šargarepa
1 drška celera
1/2 glavice crnog luka
1 praziluk - beli deo
3 supene kašike maslinovog ulja
so, biber,
2 lovorova lista
1,5 l supe od povrća ili vode, mada će vam sa supom od povrća biti mnogo lepše, recept za supu od povrća imate ovde Supa od povrća
2 grančice ruzmarina
paradajz passata 60 g

Priprema:


Kao i kod kuvanja pasulja, leblebije morate prvo staviti u dosta vode, da se tope jedno 12 sati. Najbolje je staviti preko noći i sutradan kuvati čorbu.

Sutradan prvo napravite supu od povrća i procedite je.

Procedite i leblebije.

Praziluk očistite i isecite na kolutove.

Sitno oseckajte 1 šargarepu, 1 dršku celera i 1/2 glavice crnog luka.

U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu dodajte 3 supene kašike maslinovog ulja. 

Ulje polako zagrevajte na srednjoj vatri, nikako na jakoj vatri da vam ne gori i kada se zagrejalo dodajte sitno seckano povrće i propržite ga par minuta.

U povrće uspite 1 kutlaču supe od povrća i krčkajte još nekih 10-ak minuta.

Zatim stavite unutra i leblebije i njih propržite, prodinstajte nekih 10-ak minuta.

Dodajte 2 lista lovora i dve grančice ruzmarina.

Sipijte ostatak supe od povrća i dodajte 60 g paradajz passate. 

Kuvajte sve zajedno 2 do 2,5 sata, dok se leblebije ne skuvaju.

Na kraju kada su leblebije skuvane uklonite lovor i ruzmarin.

Dodajte so, biber i začine po želji. 

Čorbu možete servirati sa prepečenim hlebom.





Нема коментара:

Постави коментар