Slanutak ili leblebija. Ako se neko od vas pita koja je razlika između leblebija i slanutka odgovor je taj da je leblebija suva i neki je sigurno preprženu koriste kao grickalicu, a slanutak je već kuvan u vodi i možete ga već kao takvog naći u konzervama. Ovo su nam poslednji dani pred nadolazeće vrućine da se upriliči ova čorba.
Sastojci:
300 g leblebija
1 šargarepa
1 drška celera
1/2 glavice crnog luka
1 praziluk - beli deo
3 supene kašike maslinovog ulja
so, biber,
2 lovorova lista
1,5 l supe od povrća ili vode, mada će vam sa supom od povrća biti mnogo lepše, recept za supu od povrća imate ovde Supa od povrća
2 grančice ruzmarina
paradajz passata 60 g
Priprema:
Kao i kod kuvanja pasulja, leblebije morate prvo staviti u dosta vode, da se tope jedno 12 sati. Najbolje je staviti preko noći i sutradan kuvati čorbu.
Sutradan prvo napravite supu od povrća i procedite je.
Procedite i leblebije.
Praziluk očistite i isecite na kolutove.
Sitno oseckajte 1 šargarepu, 1 dršku celera i 1/2 glavice crnog luka.
U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu dodajte 3 supene kašike maslinovog ulja.
Ulje polako zagrevajte na srednjoj vatri, nikako na jakoj vatri da vam ne gori i kada se zagrejalo dodajte sitno seckano povrće i propržite ga par minuta.
U povrće uspite 1 kutlaču supe od povrća i krčkajte još nekih 10-ak minuta.
Zatim stavite unutra i leblebije i njih propržite, prodinstajte nekih 10-ak minuta.
Dodajte 2 lista lovora i dve grančice ruzmarina.
Sipijte ostatak supe od povrća i dodajte 60 g paradajz passate.
Kuvajte sve zajedno 2 do 2,5 sata, dok se leblebije ne skuvaju.
Na kraju kada su leblebije skuvane uklonite lovor i ruzmarin.
Dodajte so, biber i začine po želji.
Čorbu možete servirati sa prepečenim hlebom.
Нема коментара:
Постави коментар