Pita sa mesom školica moje komšinice Branke. Kad pravim pitu sa mesom od gotovih kora, ova mi je najlepša. Prelivena, sočna, topi se u ustima
Sastojci:
500 gr. kora za pitu
500 gr. mlevene junetine
1 glavica crnog luka
1 praziluk srednji samo beli deo
2 jaja
ulje ili mast
so i biber
Za preliv:
2 dl. jogurta
1 dl. ulja
2 dl. kisele vode
Priprema:
Iseći sitno glavicu crnog luka, a prazilik na kolutove. Sve propržiti na masti ili ulju, dok crni luk ne postane staklast.
Zatim dodati mleveno meso i nastaviti sa upržavanjem. Dodati soli i bibera.
Kada je meso uprženo odstaviti da se prohladi i potom dodati 2 unućena jaja i sve dobro promešati.
Nauljite ili namastite u zavisnosti šta koristite pleh u kome ćete peći pitu.
Stavite prvi sloj od tri kore. Ulja stavite sasvim malo samo na prvu i na drugu koru.
Na prvi red kora posložite meso.
Slažite tako dok ne utrošite svo meso.
Odozgo treba da vam budu kore naravno.
Ja nemam iste kore kao i u Srbiji, pa sam od mojih 500 kg. kora imala za 5 reda kora i 4 punjenja sa mesom. Vi se ravnajte prema veličini vašeg pleha i veličini kora.
Kada je pita složena isecite je oštrim nožem na kocke.
Umutite jaje i pomešajte ga sa jogurtom, kiselom vodom i uljem.
Kutlačom polako prelivajte isečenu pitu.
Ako vidite da vam je pita lepo natopljena pre nego što ste utrošili sav preliv zaustavite se. Natapanje pite sve zavisi od debljine i kvaliteta kora, idite po osećaju.
Ostavite tako pitu da upije preliv nekih 30 - 40 minuta.
Pitu peči u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok lepo ne porumeni.
Služiti toplu uz kefir ili hladno pivo.
Pogodna je za zamrzavanje, posle je samo zagrejte u miktrotalasnoh pećnici.
Kada je pita složena isecite je oštrim nožem na kocke.
Umutite jaje i pomešajte ga sa jogurtom, kiselom vodom i uljem.
Kutlačom polako prelivajte isečenu pitu.
Ako vidite da vam je pita lepo natopljena pre nego što ste utrošili sav preliv zaustavite se. Natapanje pite sve zavisi od debljine i kvaliteta kora, idite po osećaju.
Ostavite tako pitu da upije preliv nekih 30 - 40 minuta.
Pitu peči u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok lepo ne porumeni.
Služiti toplu uz kefir ili hladno pivo.
Pogodna je za zamrzavanje, posle je samo zagrejte u miktrotalasnoh pećnici.
Нема коментара:
Постави коментар