понедељак, 18. јун 2018.

Pita sa mesom

Pita sa mesom školica moje komšinice Branke. Kad pravim pitu sa mesom od gotovih kora, ova mi je najlepša. Prelivena, sočna, topi se u ustima





Sastojci:


500 gr. kora za pitu
500 gr. mlevene junetine
1 glavica crnog luka
1 praziluk srednji samo beli deo
2 jaja
ulje ili mast
so i biber

Za preliv:


1 jaje
2 dl. jogurta
1 dl. ulja
2 dl. kisele vode

Priprema:


Iseći sitno glavicu crnog luka, a prazilik na kolutove. Sve propržiti na masti ili ulju, dok crni luk ne postane staklast. 

Zatim dodati mleveno meso i nastaviti sa upržavanjem. Dodati soli i bibera. 

Kada je meso uprženo odstaviti da se prohladi i potom dodati 2 unućena jaja i sve dobro promešati.

Nauljite ili namastite u zavisnosti šta koristite pleh u kome ćete peći pitu.

Stavite prvi sloj od tri kore. Ulja stavite sasvim malo samo na prvu i na drugu koru.

Na prvi red kora posložite meso. 

Slažite tako dok ne utrošite svo meso.

Odozgo treba da vam budu kore naravno.

Ja nemam iste kore kao i u Srbiji, pa sam od mojih 500 kg. kora imala za 5 reda kora i 4 punjenja sa mesom. Vi se ravnajte prema veličini vašeg pleha i veličini kora.

Kada je pita složena isecite je oštrim nožem na kocke.

Umutite jaje i pomešajte ga sa jogurtom, kiselom vodom i uljem.

Kutlačom polako prelivajte isečenu pitu.

Ako vidite da vam je pita lepo natopljena pre nego što ste utrošili sav preliv zaustavite se. Natapanje pite sve zavisi od debljine i kvaliteta kora, idite po osećaju.

Ostavite tako pitu da upije preliv nekih 30  - 40 minuta.

Pitu peči u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok lepo ne porumeni.

Služiti toplu uz kefir ili hladno pivo. 

Pogodna je za zamrzavanje, posle je samo zagrejte u miktrotalasnoh pećnici.






Нема коментара:

Постави коментар