Marsala je slatko liker vino i odlično se slaže sa kajsijama. Kada kajsije odstoje potrebno vreme u sirupu od marsale možete ih koristiti kao i sve druge kajsije iz kompota, sa jednom razlikom, ove kajsije su već određenog ukusa, tako da vam za kolač ili tortu preporučujem neki od blagih krema i podloga uz ove kajsije, na primer poslastičarska krema , kremu od maskarponea malo šlaga odozgo i kolač ili torta su gotovi. Odlična stvar kada vam iznenada naiđu gosti, ili kad vas kao što je kod mene to češće slučaj poseti "Mica ubica", pa il nešto slatko da se pojede ili da se mre
Sastojci:
1 kg kasjija, zrelih, ali ne prezrelih
1/2 litre marsale
400 g šećera
1 limun sok
1 štapić cimeta
3,5 dcl. vode
Priprema:
U šerpu stavite 400 g šećera i nalijte sa 3,5 dcl. vode.
Stavite na vatru i kuvajte 10 minuta na srednje jakoj vatri.
Ostavite da se tečnost malo prohladi.
Za to vreme operite dobro kajsije i obrišite ih od vode kuhinjskom krpom.
Prepolovite ih na pola, pazite ako imate neki deo kajsije koji je oštećen odstranite ga.
Kajsije slažite u sterilisane tegle ili u jednu veću teglu kako sam ih ja poslagala. Pazite ne smete gnječiti kajsije, već ih slažite onako jednu do druge kako vam se same nameste.
Preporučujem vam da ako ste u mogućnosti da ih nabavite koristite ovakve tegle sa hermetičkim zatvaračem. Vrlo su zgodne i sigurne. Ja u njima slažem i turšiju na jesen u nedostatku bureta.
Kada se tečnost prohladila dodajte joj sok od 1 limuna, 1/2 litre marsale i štapić cimeta.
Promešajte i ostavite tečnost još jedno 20-ak minuta.
Kada je tečnot potpuno hladna zalijte njome kajsije, a štapić cimeta smestite negde između kajsija.
Odbro poklopite i ostavite na suvo i mračno mesto, zajedno sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар