Dragi moji, ako volite Jafa keks, ovo je pravi slatkiš za vas. Ja sam ga pravila sa čokoladom za kuvanje, a vi ga možete napraviti kao ja ili dovršiti sa belom, mlečnom ili čokoladom sa lešnicima. Bilo da ga koristite kao slatku grickalicu ili kao dekoraciju nekog ludog kolača, u svakom slučaju neodoljivi su
Sastojci:
3 narandže po mogućnosti one bez semenki i neprskane
180 g. šećera
60 g. čokolade za kuvanje,
60 g. bele čokolade
60 g. mlečne čokolade
lešnici, bademi, orasi, suvo grožđe, suve brusnice
Priprema:
Narandže operite i prosušite.
Svaku naradnžu isecite na okrugle kolutove debljine 1/2 cm, stim što čete krajeve sa puno kore i malo mesa od narandže odbaciti. Ako vaše narandže imaju košpica izvadite ih pažljivo.
U šerpu koja treba da bude malo šira, a plića stavite 180 g. šećera i 180 g. vode.
Stavite da se kuva voda sa šećerom i od momenta kada proključa kuvajte 3 minuta.
Zatim smanjite vatru, dodajte kolutove narandži i ostavite da krčka ceo sat, na tihoj vatri. Vatra ne sme biti jaka, jer će se u suprotnom narandže raspasti.
Povremeno okrenite narandže, videćete da će na kraju postati sjajne, a agde u kojoj su se kuvale će skoro nestati.
Uzmite jedan po jedan kolut narandže, sačekajte da otkaplje višak agde i slažite ih na pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Zagrejte rernu na 120 stepeni, uključite ventilator i sušite naradnže naradnih 30 do 40 minuta.
Kad su se naradnže lepo prosušile u rerni izvadite ih i ostavite ih da se prohlade.
Za to vreme dok se narandže hlade iseckajte na sitno lešnike, bademe, orahe šta god vam je želja. Ja sam imala malo lešnika, badema i suvih brusnica.
Čokolade otopite u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Ja sam koristila mikrotalasnu, jer mi je bio brže.
Pripremite rešetku gde ćete odlagati narandže.
Svaku narandžu umočite do pola u istopljenu čokoladu, sačekajte da otkaplje višak čokolade, pospite sa suvim voćem i odložite na rešetku.
Kada se potpuno prosuše možete ih sačuvati koji dan u frižideru u plastičnoj kutiji sa hermetičkim poklopcem.
Нема коментара:
Постави коментар