понедељак, 04. март 2019.

Pašta sa dagnjama

Dagnje jako volimo i spremam ih na različite načine u čorbama, rižotima, zapečene ili na ovaj način sa paštom. Sama priprema nije brzinska, ali vredi svaki utrošeni minut



Sastojci:


2 kg. dagnji
maslinovo ulje
veza peršuna 
5 čenova belog luka
1 ljuta papričica
1 dcl. belog vina
300 gr. pašte bilo koje, mi koristimo uvek dugu paštu ili špagete, linguine, bucatini 

Priprema:


Dagnje stavite u hladnu vodu vadite jednu po jednu, otkinite joj brk i sunđerom onim zelenim hrapavim očistite površinu školjki.

Sunđer mora da vam bude nov, nemojte koristiti onaj sa kojim perete suđe.

Kako koju školjku operete stavite je u drugu posudu sa hladnom vodom, dok sve školjke ne očistite.

Školjke koje su napukle ili koje su otvorene odmah bacite, jer nisu za jelo.

Uzmite jedan čen belog luka stavite ga na radnu površinu preko njega ravan deo noža i pritiskom dlana ga malo zgnječite.

Stavite ga u široki tiganj i dodajte malo maslinovog ulja.

Kada luk počne da cvrči dodajte očišćene školjke, zalijte sa 1 dcl. belog vina, poklopite i ostavite tako 5 minuta na jačoj vatri dok se sve dagnje ne otvore. Nemojte mešati. Dagnje će pustiti svoju vodu i sve će se otvoriti. 

Ugasite vatru i počnite da čistite dagnje jednu po jednu. Dagnje koje se nisu otvorile prilikom kuvanja obavezno bacite, jer nisu zdrave za jelo.

Sve dagnje stavite u jednu činijicu sa strane.

Kada ste sve dagnje očistili procedite vodu koju su pustile kroz gustu gazu.

Šerpu u kome su se otvarale dagnje properite hladnom vodom, ako je slučajno ostala neka nečistoća prilikom otvaranja dagnji.

Isecite na sitno 4 čena belog luka i jednu ljutu papričicu. 

Posebno isecite peršun.

U manjem tiganju na malo maslinovog ulja propržite 4 čena belog luka sitno seckanih i jednu seckanu ljutu papričicu. Čim luk počne da cvrči odmah ugasite vatru, od topline tiganja, on će i dalje nastaviti da isupušta svoju aromu, a neće izgoreti, što lako može da se desi prilikom prženja belog luka. 

Dodajte i sitno seckan peršun, sve promešajte i ostavite sa strane.

Stavite 2 litre vode da proključa. Nemojte soliti vodu, jer će se kasnije dokuvati u slanoj vodi koju su pustile dagnje. Kako će se ova pašta kuvati u soku koje su pustile dagnje, ne važi pravilo da se svakih 100 g. pašte kuva u 1 litru vode.

Kada voda proključa stavite paštu. 

 Paštu kuvajte svega 2 minuta, tek toliko da postane savitljiva.

Paštu procedite, ali vodu nemojte bacati, ostavite je sa strane, trebaće vam za nalivanje pašte..

U veći tiganj stavite vodu koju su pustile dagnje i ostavite da proključa. 

Kad voda proključa sipajte paštu i nastavite kuvanje. 

Pašta će u toku kuvanja upijati vodu od dagnji i kako bude upijala vodu, vi joj dodajte kutlaču vrle vode, u kojoj se pašta prethodno kuvala. 

Kad pašta upije vodu, dodajte sledeću kutlaču, sve do momenta kada pašta bude skuvana, ali nikako prekuvana.

Ne mogu vam tačno reći koliko vode će vam biti potrebno, zavisi od pašte koju imate, koliko ona sama upija vodu, morate da probate.

Videćete da će pašta polako upijati tečnost koju budete dodavali.

Kada je pašta skoro skuvana, ali još uvek tvrđa kad se zagrize, jedno minut pred kraj dodajte dagnje i sve promešajte.

Dagnje namerno nisam dodavala kad i paštu, zato što su one delikatne  nema potrebe da se maltretiraju dužim kuvanjem.

Videćete da će se na dnu će se stvoriti lepa krema. Jelo nikako ne sme da bude skroz suvo, već saftno.

Kada je pašta kuvana "al dente", dodajte mešavinu od belog luka, peršuna i ljute papričice.  Ugasite vatru i sve lepo promešajte.

Servirajte i uživajte.

Meni je ovakav način prirpeme pašte sa dagnjama najlepši, iz prostog razloga što se pašta kuva u svom soku od dagnji i na kraju je izvanrednog ukusa, miriše na more i dagnje.










Нема коментара:

Постави коментар