понедељак, 25. март 2019.

Brioš kuglice

Evo još jednog lepog receta za brioš. Ovaj put su to kuglice sa kapicom kako ih ja zovem. Kuglice su vrlo ukusne, možete ih praviti veće ili manje, jesti ih uz šolju toplog mleka ili čaja ili preseći na pola i filovati nekim omiljenim kremom ili džemom. Ja sam ovaj put pravila manje kuglice, ono što se nije odmah pojelo sam zamrzla, tako da imam već gotov doručak ili užinu. Dovoljno je samo odmrznuti na sobnoj temeperaturi ili u mikrotalasnoj na 2 minuta.



Brioš kuglice servirane sa Slatko od narandži i sa Kompot od breskve sa ruzmarinom

Sastojci:


600 g. brašna Manitoba
20 g. svežeg kvasca
2 kafene kašike šećera
1,5 dl. mleka
250 g. putera
100 do 150 g. šećera, u zavisnosti da li volite manje ili više slatko
3 jaja
ukus vanile
1 limun rendana korica
mrva soli
puter i brašno za podmazivanje kalupa

Za premazivanje:


2 do 3 supene kašike slatke pavlake, ako nemate slatke pavlake dodajte koristite mleko.
1 žumance

Priprema:


Kvasac, jaja i puter izvadite iz frižidera i ostavite ga da se smlače na sobnoj temeperaturi, da ne budu ledeni jedno 10-ak minuta.

Brašno prosejte.

Kada se kvasac smlačio zagrejte 1,5 dl. mleka da bude mlako.

U činiju stavite kvasac, dodajte 2 kafene kašičice šećera i malo mleka. Ostalo mleko ostavite sa strane poklopljeno, da ne gubi toplotu.

Promešajte kvasac, šećer i mleko, da se šećer malo rastopi. Zatim dodajte par kašika brašna, da dobijete testo kao za palačinke.

Poklopite, uvijte krpama i ostavite na toplom da kvasac nadođe.

Kada je kvasac nadošao u brašno napravite udubljenje i dodajte mu nadošli kvasac, 3 jaja, 100 g. šećera, rendanu koricu od 1 limuna i ostatak od mleka i počnite da mutite mikserom. 

Dok se masa muti, dodajte kocke putera polako i nastavite sa mućenjem, dok ne utrošite sav puter. 

Kada ste dodali sav puter nastavite da mutite testo još nekih 10-ak minuta.

Od umućenog testa napravite loptu, zasecite je sa četiri strane, da može lakše da kvasa, poklopite i ostavite da nadođe, dok ne udvostruči zapreminu.

Kada vam je testo lepo naraslo uključite rernu na 200 stepeni.

Kalupe u kojima ćete peći kuglice, mogu i oni za mafine, premažite puterom i pospite brašnom. Otresite višak brašna.

Testo još jedom premesite i odvajajte kuglice težine 50g. i manje kuglice veličine trešnje.

Da bi ste dobili lepu luglicu nemojte testo valjati između dva dlana, već ga stavite na radnu površinu, pokrijte je šakom sa svih strana i kružnim pokretima okrećite testo po radnoj površini i dobićete savršenu kuglicu.

Stavite u svaki kalup veću kuglicu, prstom napravite udubljenje do dna i u udubljenje stavite malu kuglicu. Nema veze i ako vam se probuši testo na dnu, sve će se to ukomponovati na kraju, prilikom ponovnog dizanja testa. 

Ja sam napravila grešku i nisam pritiskala testo do kraja,
pa su mi kuglice ispale ovako visoke i kasnije su se neke krivile prilikom pečenja. Eto da vam se ne desi ista greška, mali savet iz ličnog iskustva.


Testo ostavite da ponovo nadođe.

Kada je testo lepo naraslo promešajte jedno žumance i sa 2 do 3 supene kašike slatke pavlake.

Premažite svaku kuglicu i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni od prilike 15 minuta, dok vam ne dobiju lepu rumenu boju.

Servirajte po želji.





Нема коментара:

Постави коментар