недеља, 1. септембар 2019.

Clafoutis sa kajsijama

Clafoutis je francuski voćni kolač, Može se praviti sa različitim voćem, šta imate pri ruci, kajsije, breskve, trešnje, višnje, jabuke, kruške, borovnice, šljive. Ja sam ove lude godne, par dana pre početka septembra"uhvatila" na pijaci poslednje lepe kajsije i nisam mogla da im odolim. Cela ova godina nam je kasnila sa rodom, maj je bio vrlo hladan i kišovit, pa se sve nekako pomerilo za mesec dana u napred. Od samo tri sastojka mleko, brašno i jaja, uz malo voća dobićete divan mekan kolač koji miriše na mleko, koji se priprema brzo. Ako imate mališane u kući, ovo je kolač koji mogu bez problema da nauče da prave. Ako vas je više u kući preporučujem vam da napravite duplu meru



Sastojci:


10-ak komada kajsija ili neko drugo voće
90 g. šećera
50 g. brašna tipa "00"
2,5 dl. mleka
2 jaja
so,
aroma vanilije
puter za premazivanje pleha

Napomena:


Za pečenje ovog kolača nemojte nikako koristiti okrugli pleh za torte, kome se skidaju stranice, jer je masa vrlo tečna i sve će vam iscuriti napolje. Koristite običan pleh  bilo kog oblika. Moj je bio veličine 30 x 20 cm, a možete koristiti i okrugli pleh veličine 22 cm.

Priprema:


Pleh u kome ćete peći kolač podmažite puterom i pobrašnite. Otresite višak brašna.

Penasto umutite jaja sa trunom soli.

Dodajte šečer, dalje mutite, a zatim dodajte polako i brašno, mleko i aromu vanile.

Kajsije prepolovite na pola i poslažite po dnu pleha. Ista procedura je za svo ostalo voće, s'tim što jabuke i kruške prethodno oljuštite i isecite na krupniju parčad.

Preko voća prelijte masu sa jajima.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 40 do 45 minuta. Kolač je gotov kada se blago zarumeni po ovicama i odvoji od stranica pleha, probajte i čačkalicom.

Po želji pospite kolač sa šećerom u prahu.

Meni je ovaj kolač lep i mlak i hladan.

Нема коментара:

Постави коментар