четвртак, 12. септембар 2019.

Zapečena pašta sa kobasicom

Zapečena pašta u rerni u obliku torte krokantna spolja, a mekana unutra. U Italiji ćete ovo i slična jela naći pod nazivom "timballo". Mogu se praviti sa zapečenom paštom, pirinčem uz dodatak mesa, povrća. Varijacije su beskonačne. Ovo je jedna od varijacija, druga mi je već u pripremi u glavi da je spremim. Ove torte su krokantne spolja i mekane unutra, vrlo izdašne i kalorične


Sastojci:


1 glavica crnog luka
1 veći plavi patlidžan 
kobasice
1 dcl. belog vina
paradajz pelata, manja konzerva od 400 g.
1/2 lit. paradajz passata ili gustog soka od paradajza
bosiljak
2 čena belog luka
maslinovo ulje
2 mozzarelle ili 250 g. nekog topljivog sira tipa Provolone ili slično
500 g. sveže kobasice tanje
1/2 kg. pašte tipa penne, rigatoni
so
parmigiano reggano ili pecorino romano

Priprema:


Sitno iseći jednu glavicu crnog luka.

Plavi patlidžan iseći na krupnije kocke. Ovo iz razloga što će se upržavanjem dodatno skupiti, pa ako ga budete sekli na manje kockice dobićete jedno veliko ništa.

Kobasicu iseć na parčad dužine prsta.

Oljuštiti 2 čena belog luka.

Na maslinovom ulju na srednjoj vatri propržiti zajedno seckani crni luk, sečenu kobasicu, plavi patlidžan i beli luk.

Posle par minuta izvadite beli luk, ne sme da vam požuti i nastavite sa upržavanjem crnog luka i kobasica.

Kada se lepo upržilo, izvadite beli luk, a ostatak zalijte sa 1 dcl. belog vina i kuvajte dok vino ne ispari.

Zatim dodati paradajz pellat koji ste prethodno izgnječili rukama i gusti sok od paradajza, najbolja je passata, bosiljak i krčajte na tihoj vatri 20 minuta.

Kada je sos gotov skuvati paštu.

Staviti 5 litara vode da proključa. Osnovno pravilo kod kuvanje pašte je da na 100 g. pašte ide 1 litar vode.

Kada voda proključa dodati 2 supene kašike soli. Pašta se uvek kuva u dobro slanoj vodi, jer je u suprotnom bljutava.

Staviti paštu da se kuva i na pola od predviđenog vremena naznačenog na pakovanju za kuvanje pašte istu ocediti. 

Ako vam piše da je potrebno kuvati je 12 minuta, vi je procedite posle 6 minuta.

Ocedite paštu.

Dve mozzarelle ili nekog drugog sira isecite na kockice.

Okrugli pleh premažite sa maslinovim uljem.

Pomešajte paštu sa sosom sa kobasicama.

Ređajte u kalup red pašte, pospite kockicama sira, izrendajte malo parmezana odozgo, pa tako tri reda.

Paštu pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 25 minuta.

Pečen timballo ostavite da se malo smiri 5 minuta, a zatim ga secite kao i svaku tortu na trouglove i servirajte.

Нема коментара:

Постави коментар