субота, 28. септембар 2019.

Slatko kisele paprike sa začinima

Evo još jedog načina da ukiselite paprike za zimu. Prilikom ovog načina kiseljenja paprika možete kombinovati koje ćete od svežih začina dodati, origano, peršun, biber u zrnu, lovor, bosiljak sa obaveznim belim lukom




Sastojci:


2 kg. paprika žutih i crvenih ili samo crvenih
400 ml. sirćeta od belog vina
80 g. soli
280 g. šećera
3 dcl. ulja
beli luk
biber u zrnu
po želji, origano, pešun, lovor, bosiljak

Priprema:


U  šerpu staviti 400 ml. sirćeta od belog vina, 280 g. šećera, 80 g soli i 3 dcl. ulja da proključa.

Kad tečnost proključa ostavite je da se malo prohladi, da ne bude vrela.

Za to vreme očistite paprike, isecite na parčad, na kocke, trake, kako vam se više sviđa

Možete ih ostaviti i cele,  ja nisam probala, jer sam našla na pijaci samo izuzetno velike paprike, ali mislim da mogu da se koriste i cele paprike.

Paprike stavite u toplu tečnost da odstoje tako 12 sati.

Posle 12 sati procediti paprike.

Slažite paprike u čiste tegle, dodajte začine i beli luk po želji i slažite do 2 cm. ispod vrha tegle.

Odozgo stavite plastični držač i zalijte paprike sa uljem, tako da budu skroz prekrivene.

Malo lupite tegle o sto da izađu eventualni mehurići vazduha i da ulje svuda lepo zađe.

Zatvorite tegle.


Pasterizacija:



Uzmite veću šerpu koja je višlja od vaših tegli i na dno šerpe stavite kuhinsku krpu.

Poslažite tegle jednu do druge, a između tegli stavite ostatak krpe, tako da se tegle ne dodiruju. Ovo stoga da bi se sprečilo da tegle prilikom kuvanja popucaju.

Nalijte šerpu vodom do iznad tegli.

Poklopite i stavite na vatru srednje jačine.

Kada voda počne da ključa, stišajte vatru na tiho, a između poklopca i šerpe stavite varjaču, tako da para može da struji.

Ostavite tako da blago ključa "šumi" 30 minuta.

Zatim ugasite vatru, sklonite varjaču, poklopite skroz šerpu i ostavite da se u njoj tegle ohlade. Ja obično to radim uveče i ujutru kad se probudim tegle su spremne i možete ih ostaviti sa ostalom zimnicom.

Čućete u toku hlađenja tegli kako će poklopci početi da pucketaju i da vuku vazduh. Na taj način imaćete perfektno pasterizovane zatvorene tegle.








Нема коментара:

Постави коментар