недеља, 12. јул 2020.

Torta sa malinama i belom čokoladom

Čini mi se da na blogu nemam niti jedan kolač sa malinama, a ima razlog i tome. Naime kao dete i kao devojčurak imala sam uvek jaku gorušicu od malina, tako da sam prestala da ih jedem. Pre neki dan, sad već u svojoj veličanstvenoj 54. godini rešim a pokušam ponovo i eueka, nema više gorušice. Eto da mi zrele godine nešto dobro donesu, nema više gorušice, ali zato ima gastritisa, koga u mladosti nije bilo. To mu dođe nešto kao uzimala davala. Da proslavim ovu lepu i nadasve potpuno neočekivanu promenu napravila sam ovu prelepu tortu. Torta zahteva malo vremena dok se spremi, ali vredi svaku paru. Uostalom dok čekate da se jedna krema stegne imate vremena da uradite nešto drugo. I još jedna ne manje zanemarljiva stvar u pripremi torte možete koristiti zamrznute višnje, tako daje komotno možete spremiti u bilo koje doba godine






Za koricu:

200 g. keksa
100 g. putera

Za kremu sa belom čokoladom:

3 žumanca
40 g. šećera
2 dl. mleka
2 lista želatina -  1 jelist je težine 2 g.
170 g. bele čokolade
2 dl. slatke pavlake

Za krem sa malinama:

300 g. malina
100 g. šećera
4 lista želatina
4 dl. slatke pavlake

Za gornji deo: 

380 g. marmelade od malina
par kapi soka od limuna - opcionalno

okrugli pleh od 26 cm

Priprema:

Kao prvu stvar isecite masni papir u krug prečnika 30 cm. 

Izmerite visinu stranica kalupa i isecite dugačku traku od koje ćete napaviti obruč koji je za par cm veći od visine kalupa za tortu.

100 g. putera zagejte da se otopi u mikrotalasnoj pećnici ili na blagoj vatri.

200 g. keksa izmrvite u blenderu ili ga stavite u kesu od zamrzivača i preko pređite ili sa oklagijom dok se ne usitni ili tučkom za meso.

Promešajte otopljen pute i usitnjen keks.

Stavite okrugao papir na kalup od torte i uspite smesu od keksa i putera.

Poravnajte, stavite sada i obruč za stanice i rasporedite svuda ravnomerno smesu sa keksom.

Ostavite u frižider na jedno sat vremena da se stegne.

Za to vreme pripremite kremu od bele čokolade.

Stavite želatin 10 minuta u hladnu vodu da nabubri.

Za to vreme umutite 3 žumanca sa 40 g. šećera, dok masa ne udvostruči volumen.

Dodajte 2 dl. mleka dok se sve lepo ne razmuti.

Sada na tihoj vatri masu sa žumancima i mlekom i kuvajte narednih 10 minuta i stalno mešajte. 

Za to vreme će se toplotom žumanca pasterizovati i krema blago zgusnuti. 

Krema nikako ne sme dostići temeperaturu da počne da ključa, zato je niska vartra i dužina kuvanja od 10 minuta vrlo važna. 

Skinite kremu sa vatre i dodajte joj 2 lista želatina, koje pre stavljanja u kremu dobo ocedite od vode.

Promešajte sve zajedno dok se želatin ne istopi.

U kremu stavite i 170 g. bele čokolade izlomljene na kockice, i sve mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi.

Ostavite kremu da se prohladi neki 20-ak minuta.

Razuvucite traku od papira i od sredine pri dnu celom dužinom stavite kremu u tankom sloju, tek da se vidi u trovima, jer njena svrha je da drži papir da vam ne beži kada budete savljali kreme..

Sada prislonite tu namazanu stanu na kalup celom dužinom da napavite obruč, pazeći da je lepo naslonjeno do korice za tortu. 

Eto tako ćete uz pomoć kreme koja će vam služii kao lepak lako obložiti papirom ceo kalup.



Na ovaj način će vam kasnije biti mnogo lakše da izvadite tortu iz kalupa. 

Ovakvo oblaganje kalupa papirom, koji je malo viši od stranica kalupa, je uvek korisno, jer kod priprema nekih kolača možete doći u situaciju da imate više kreme nego što kalup može da primi. Sa ovom tehnikom ste mirni, da nećete imati viška i da će se lepo leći na svoje mesto.

Izvadite tortu iz frižidera i ulijte kremu od bele čokolade. Krema je tečna i neće bii potrebe ništa da poravnavate.

Umutite 2 dl. slatke pavlake i prohlađenu kremu polako dodajte u pavlaku, dok se sve ne ujedini.

Ulijte kremu preko korice od keksa. Videćete krema je tečna i neće biti potrebe da poravnavate površinu. Samo je lupite o radnu površinu par puta, da krema svuda zađe.

Ostavite kremu u frižider da se stege naredna tri sata.

Nakon tri sata počnite sa pripremom kreme sa malinama.

Stavite 10 minuta u hladnu vodu 4 lista želatina da nabubre.

Stavite na srednju vatru 400 g. malina, svežih ili zaleđenih i 100 šećera. 

Kuvajte narednih pet minuta, mešajte i maline će se polako raspasti.

Posle pet minuta stavite maline na cediljuku i varjačom mešajte, da vam izađe sav sok, a zadže se sitne košpice od malina.

Ocedi dobro želatin koji je stajao u vodi i dodajt malinama. 

Krema je još uvek topla i neće biti prolema da se želatin istopi.

Umutite 4 dl. slatke pavlake i dodajte u mlaku tečnost od malina.

Sve lepo promešajte i stavite celu smesu preko krem od čokolade, koja se već stegla.

Poravnajte površinu da bude ravna.

Stavite ponovo tortu u frižider narednih 3 sata da se dobro stegne.

Nakon tri sata uzmite 380 g. domaćeg pekmeza od malina zagrejte ga u mikrotalasnoj ili na blagoj vatri, samo da izgubi čvrstinu.

Prelijte razmekšali pekmez preko torte i ponovo je ostavite da se pekmez stegne.

Napomena:


Ja sam u pekmez dodala par kapi limuna, da mi razbije slatkoću kolača i meni je ta kombinacija zajedno sa listićima sveže mente odlična. Vi ako ne 
želite nemojte dodavati sok od limuna.

Tortu u ukrasiti svežim malinama i listovima nane ili nekom lepom dekoracijom od bele čokolade po vašoj želji. 






Нема коментара:

Постави коментар