Dakle ovo morate da probate, mnogo je dobro. Možete pripremiti što bi rekli za odmah, a možete ih slagati u tegle, pasterizovati i spremiti za zimu. Odlična salata ili prilog u vreme posta, sa parčetom prepečenog hleba ili kao meze
Potrebno:
1 kg. paprika
1,5 kafene kašičice soli
8 inćuna u ulju
150 g. tunjevine u ulju
30 crnih maslina
2 čena belog luka
peršun
2 supene kašike maslinovog ulja za pripemu i ostalo za zalivanje tegli
4 supene kašike jabukovog sirćeta
biber
ljuta papričita, može i ne mora
Priprema:
Papriku očistiti od semena i od belih žilica i iseći na tračice.
U širu šerpu ili tiganj još bolje staviti 2 supene kašike maslinovog ulja i dodati papriku.
Pržiti na srednjoj vatri sve dok paprika ne postane mekana, dok ne izgubi svoju čvrstinu, a ipak da ne bude svenula. Pri kraju možete dodati i malo ljute papričice ili bibera i 1,5 kafenu kašičicu soli.
Za to vreme stavite tunjevinu da se ocedi od ulja, a 8 inćuna iscepkajte na manje parčiće.
Peršun i 2 čena belog luka sitno iseckajte.
Zatim zaliti papiku sa 4 supene kašike jabukovog sirćeta i dinstati dok ne ispari svo sirće.
Kada je sirće isparilo, dodajte paprici, tunjevinu, inćune, masline, beli luk i peršun i sve dobro promešajte.
Ja obavezno dodam i malo ulja u kojima su bili inćuni.
Prodinstajte još dva do tri minuta, čisto da vam se sjedine svi sastojci i ostavite da se sve prohladi.
U sterilisane čiste tegle stavljajte smesu, gledajte da je sve lepo popunjeno i zatim zalijte sve maslinovim uljem.
Zatvorite tegle i pipremite sve za sterilizaciju.
Sterilizacija:
Uzmite jednu širu šerpu i na dno stavite krpu.
Na krpu poslažite tegle, a između tegli krajeve krpe i još po koju krpicu, da se tegle ne bi prilikom kuvanja dodirivale i evntualno pukle.
Zalijte vodom do iznad tegli, poklopite i stavite na tišu vatru da se voda zagreje i baci prvi ključ.
Od trenutka kada je voda proključala, pojačajte malo vatru, ali ne mnogo, stavite na kraj šerpe između poklopca i ruba šerpe varjaču da može da vam kruži vazduh.
Kuvajte tegle narednih 30 minuta.
Po poteku 30 minuta, ugasite vatru, sklonite varjaču, poklopite i ne dirajte do sutradan, dok se šepa potpuno ne ohladi.
Sutradan vadite tegle jedu po jednu i odmah proverite pritiskanjem poklopaca da li su svi povukli vakum.
Ako jesu ostavite tegle sa ostalom zimnicom, ako nisu i prilikom pritiskanja poklopca čujete "klik-klak" da vam poklopac ide gore dole, promenite poklopac i ponovite ponovo proces kuvanja tegli.
Нема коментара:
Постави коментар