среда, 26. август 2020.

Kisele paprike sa tunjevinom i maslinama

Dakle ovo morate da probate, mnogo je dobro. Možete pripremiti što bi rekli za odmah, a možete ih slagati u tegle, pasterizovati i spremiti za zimu. Odlična salata ili prilog u vreme posta, sa parčetom prepečenog hleba ili kao meze


 

Potrebno:

1 kg. paprika

1,5 kafene kašičice soli

8 inćuna u ulju

150 g. tunjevine u ulju

30 crnih maslina

2 čena belog luka

peršun 

2 supene kašike maslinovog ulja za pripemu i ostalo za zalivanje tegli

4 supene kašike jabukovog sirćeta

biber

ljuta papričita, može i ne mora


Priprema:

Papriku očistiti od semena i od belih žilica i iseći na tračice.

U širu šerpu ili tiganj još bolje staviti 2 supene kašike maslinovog ulja i dodati papriku.

Pržiti na srednjoj vatri sve dok paprika ne postane mekana, dok ne izgubi svoju čvrstinu, a ipak da ne bude svenula. Pri kraju možete dodati i malo ljute papričice ili bibera i 1,5 kafenu kašičicu soli.

Za to vreme stavite tunjevinu da se ocedi od ulja, a 8 inćuna iscepkajte na manje parčiće.

Peršun i 2 čena belog luka sitno iseckajte.

Zatim zaliti papiku sa 4 supene kašike jabukovog sirćeta i dinstati dok ne ispari svo sirće.

Kada je sirće isparilo, dodajte paprici, tunjevinu, inćune, masline, beli luk i peršun i sve dobro promešajte. 

Ja obavezno dodam i malo ulja u kojima su bili inćuni.

Prodinstajte još dva do tri minuta, čisto da vam se sjedine svi sastojci i ostavite da se sve prohladi.



U sterilisane čiste tegle stavljajte smesu, gledajte da je sve lepo popunjeno i zatim zalijte sve maslinovim uljem. 

Zatvorite tegle i pipremite sve za sterilizaciju.

Sterilizacija:

Uzmite jednu širu šerpu i na dno stavite krpu.

Na krpu poslažite tegle, a između tegli krajeve krpe i još po koju krpicu, da se tegle ne bi prilikom kuvanja dodirivale i evntualno pukle.

Zalijte vodom do iznad tegli, poklopite i stavite na tišu vatru da se voda zagreje i baci prvi ključ.

Od trenutka kada je voda proključala, pojačajte malo vatru, ali ne mnogo, stavite na kraj šerpe između poklopca i ruba šerpe varjaču da može da vam kruži vazduh.

Kuvajte tegle narednih 30 minuta.

Po poteku 30 minuta, ugasite vatru, sklonite varjaču, poklopite i ne dirajte do sutradan, dok se šepa potpuno ne ohladi.

Sutradan vadite tegle jedu po jednu i odmah proverite pritiskanjem poklopaca da li su svi povukli vakum. 

Ako jesu ostavite tegle sa ostalom zimnicom, ako nisu i prilikom pritiskanja poklopca čujete "klik-klak" da vam poklopac ide gore dole, promenite poklopac i ponovite ponovo proces kuvanja tegli.


Нема коментара:

Постави коментар