среда, 19. август 2020.

Nekuvani paradajz za zimu

Avgust je mesec kada je paradajz u svom vrhuncu dozrevanja. Jarko crven, sočan i ukusan, može se ostaviti za zimnicu na više načina. Ovo je jedan od načina na koji ga ja ostavljam, nema kuvaja, nema mešanja, ide to brzo i jednostavno



Potrebno:

Paradajz, količina u kilogramima koliko želite

Priprema:

Uzmite čiste i sterilisane tegle i poklopce. Poklopci moraju biti uvek novi. 

Ja sterilišem tegle i poklopce tako što iz stavim u rernu, uključim je na 100 stepeni i kad dostigne 100 stepeni ostavim tako 10 minuta.

Izvadite tegle da se ohlade.

Paradajz properite pod mlazom hladne vode, a zatim ga potopite u vodu, kojoj dodajte jednu kašiku sode bikarbone i ostavit tako 20 minuta. Soda će vam ubiti sve bakterije, koje se eventualno nalaze na paradajzu.

Sada pripremite jednu vanglu za ceđenjenje.

Stavite lonac sa par litara vode da poključa.

Kada voda proključa, svakom paradajzu zasecite pri dnu kožicu u obliku krsta.

Stavljajte u ključaju vodu par komada paradajza. Nemojte stavljati u jednom cugu veliku količinu paradajza, jer će vam se onda naglo spustiti temperatura vode.

Ostavite paradaj da se skuva par minuta, kada vidite da je pukla kožica na površini paradajza, onako po dužini vadite ga rupičastom kašikom i ostavite da se prohladi par minuta.

Paradajz oljuštite i presecite po dužini na pola ili na četvrtinu, u zavisnosti koliko vam je veliki paradajz, i odstranite mu sve semenke i odlažite ga na cediljku. Tako uradite sa celom količinom paradajza.

Zatim uzmite sterilne tegle i slažite unutra paradajz kao kad punite tegle sa kiselim krastavčićima, pazeći da nemate praznog prostora.

Možete pardajz iseći i na krupnije komade, kao što sam ja uradila, važno je samo ne pritiskati ga.

Tegle moraju biti popunjene skoro do vrha, tako da imate što manje praznog prostora između paradajza i poklopca.

Na vrhu možete staviti i koji list bosiljka ili peršuna, koga ste prethodno dobo oprali i prosušili krpom. a i ne morate. 

Kada ste sve tegle napunili uzmite jednu veliku šerpu u koju mogu da vam stanu u jednom redu sve tegle, ili uzmite dve šerpe, ako pravite veću količinu i na dno šerpe stavite kuhinjsku krpu. da vam tegle ne bi baš bile u direktnom kontaktu sa vrelinom.

Poslažite tegle u šerpu, a između tegli stavite krajeve krpe, i još po neku krpu, da vam se tegle ne bi dodirivale prilikom kuvanja, jer u tom slučaju mogu i da puknu.

Zalijte sve vodom, da je ima barem 3 prsta iznad poklopca.

Poklopie i uključite da se zagreje voda, na tišoj vatri.

Kada voda baci prvi ključ, Savite varjaču sa jedne strane šerpe ispod poklopca, da bi vam strujao vazduh i ostavite sve da kuva narednih sat i po. Voda mora da baca ključ celo vreme, ne agesivno i jako, ali da krčka što bi se reklo.

Posle sat i po ugasite vatru, poklopite šerpu i ostavite da se sve komplet ohladi. 

Kada se sve potpuno ohladilo, ja najčešće napavim turu uveče i ujutru već mogu da vadim tegle,  izvadite vaše tegle i ostavite sa ostalom zimnicom.







Нема коментара:

Постави коментар