Ovaj sladoled za razliku od sladoleda koji sam pravila sa čokoladom ima malko gorkastu notu od kakaa. Meni je podjednako lep kao i sladoled sa čokoladom, stvar je ukusa i nijansi
Sastav:
5 žumanca
150 g. šećera ili stevije 2,5 supene kašike
1/2 litre mleka
250 ml. slatke pavlake
50 g. kakaa
Priprema:
Umutie penasto mikserom šećer sa žumancima, dok ne dobijete lepu penastu masu nekih 10 ak minuta.
Jajima dodajte 1/2 l. mleka, 250 ml. slatke pavlake, 50 g. kakaa i aromu vanile. Ako imate moućnosti da koristite štapić vanile, isecite ga po dužini na pola, izvadite semenke i stavite unutra.
Sve promešajte da se lepo sjedini, unutra stavite i šipku vanile, koju ste prethodno isekli i stavite masu da se kuva, na vatru sredne jačine.
Tečnost treba da vam dostigne 85 stepeni, da bi vam se žumanca pasterizovala.
Morate stalno mešati masu i paziti nikako ne sme da vam proključa, jer ćete u suprotnom dobiti kajganu.
Ako nemate toplomer videćete da će se posle 15 minuta kuvanja tečnost prekrivati tankim slojem varjaču, a masa će biti malo gušća.
Skinite tečnost sa vatre, ostavite da se ohladi u činiji punoj leda ili hladne vode.
Zatim sve stavite u frižider, da se još dodatno lepo ohladi.
Ako imate aparat za sladoled postupite po uputstvu za korišćenje aparata, ako ga nemate stavite celu masu u friz na 40 minuta.
Zatim je izvadite i umutite mikserom, ponovo je stavite u friz i celu ovu operaciju stavljanja u friz i mućenja mikserom ponovite 4 puta.
Na taj način vam se neće stvoriti kristalići tečnosti, već ćete dobiti kremast sladoled.
Нема коментара:
Постави коментар