уторак, 11. август 2020.

Sladoled sa vanilom

Leto je, ja sam se ovih dana razmahala da mužu jedincu i meni napravim par vrsta sladoleda. Svi su mi omiljeni i sve ukuse volim. U ovom receptu ću vam dati dve verzije, da kažem normalnu i malo kaloričniju verziju sladoleda


 

Sastav:

4 žumanca

1/2 l. mleka

250 ml. slatke pavlake

aroma vanile

150 g. šećera


Druga verzija je u tome da se zamene količine mleka i slatke pavlake

4 žumanca

1/2 l. slatke pavlake

250 ml. mleka

150 g. šećera

aroma vanile


Priprema:

Umutiti penasto 4 žumanca sa 150 g. šećera dok masa ne postane penasta i žumanca ne pobele.

Dodajte im mleko i slatku pavlaku i aromu vanile.

Ako koristite štapić vanile isecite ga uzduž na pola izvadite semenke i stavite unutra.

Sve prebacite u šerpicu, dodajte i šipke vanile i kuvajte na srednjoj vatri od prilike nekih 15-ak minuta, dok ne dostigne 85 stepeni, da bi se pasterizovali žumanca.

Ako nemate toplomer videćete da će se na kraju masa malo zgusnuti, a kada umočite varjaču unutra i izvučete je biće oložena tankim slojem kreme.

Skinite kremu sa vatre i stavite šerpicu ili u činiju sa ledom ili sa hladnom vodom, da bi vam se brže ohladilo.

Zatim stavite sve u frižider da se dodatno ohladi.

Ako imate aparat za sladoled postupite kako već koristite aparat.

Ako nemate aparat stavite masu u friz na 40 minuta, zatim je izvadite i umutite mikserom.

Ponovo sve vratite u friz i ponovo posle 40 minuta umutite mikserom.

Ovaj postupak treba ponoviti ukupno 4 puta, na taj način ćete dobiti kremasti sladoled i neće se stvoriti kristalići leda.







Нема коментара:

Постави коментар