Leto je, ja sam se ovih dana razmahala da mužu jedincu i meni napravim par vrsta sladoleda. Svi su mi omiljeni i sve ukuse volim. U ovom receptu ću vam dati dve verzije, da kažem normalnu i malo kaloričniju verziju sladoleda
Sastav:
4 žumanca
1/2 l. mleka
250 ml. slatke pavlake
aroma vanile
150 g. šećera
Druga verzija je u tome da se zamene količine mleka i slatke pavlake
4 žumanca
1/2 l. slatke pavlake
250 ml. mleka
150 g. šećera
aroma vanile
Priprema:
Umutiti penasto 4 žumanca sa 150 g. šećera dok masa ne postane penasta i žumanca ne pobele.
Dodajte im mleko i slatku pavlaku i aromu vanile.
Ako koristite štapić vanile isecite ga uzduž na pola izvadite semenke i stavite unutra.
Sve prebacite u šerpicu, dodajte i šipke vanile i kuvajte na srednjoj vatri od prilike nekih 15-ak minuta, dok ne dostigne 85 stepeni, da bi se pasterizovali žumanca.
Ako nemate toplomer videćete da će se na kraju masa malo zgusnuti, a kada umočite varjaču unutra i izvučete je biće oložena tankim slojem kreme.
Skinite kremu sa vatre i stavite šerpicu ili u činiju sa ledom ili sa hladnom vodom, da bi vam se brže ohladilo.
Zatim stavite sve u frižider da se dodatno ohladi.
Ako imate aparat za sladoled postupite kako već koristite aparat.
Ako nemate aparat stavite masu u friz na 40 minuta, zatim je izvadite i umutite mikserom.
Ponovo sve vratite u friz i ponovo posle 40 minuta umutite mikserom.
Ovaj postupak treba ponoviti ukupno 4 puta, na taj način ćete dobiti kremasti sladoled i neće se stvoriti kristalići leda.
Нема коментара:
Постави коментар