Mađarska orehnjača ili makovnjača ili ti Bejgli. Kažu da su Bejgli tradicionalan kolač koji se u Mađarskoj pravi za Božić. Ove štrudle su prepoznatljive po tome što u toku pečenja na površini naprave žute šare po testu koje podsećaju na žirafine šare. Na način na koji sam je ja spremila omogućiće vam da vam štrudla traje mesec dana, u slučaju da se pre toga ne pretekne. Naime, fil se ne kuva u mleku, kako se to radi kod naših štrudli, već se meša sa šećernim sirupom. Još jedna karakteristika koja me je privukla ovom receptu je upotreba karanfilića, koga lično smatram odličnim začinom i koristim ga često prilikom pripremanja jela od slanog do slatkog
Ovo su mere za dve štrudle, ako želite da narpavite četiri štrudle to jest pun pleh od rerne pravite od svega duple mere
Testo:
500 g. brašna
200 g. putera
1 žumance
1,25 ml. mlakog mleka
10 g. svežeg kvasca
1 kafena kašičica šećera
50 g. šećera u prahu
malo soli
rendana korica od 1/2 limuna
Fil od oraha za jednu štrudlu:
250 g. oraha od toga 200 mlevenih, a 50 g. oraha usitnjenih na komadiće
rendana korica od 1 limuna
rendana korica od 1/2 narandže
1/2 kašičice cimeta
aroma vanile
40 g. suvog grožđa + Grand Marnier, rum ili voda za natapanje
Fil od maka za jednu štrudlu:
250 g. mlevenog maka
rendana korica od 1 naranže
rendana korica od 1/2 limuna
1/2 kafene kašičice cimeta
aroma vanile
40 g. suvog grožđa + Grand Marnier, rum ili voda za natapanje
Sirup od šećera za dve štrudle:
80 ml. vode
6 karanfilića
150 g. šećera
Za premazivanje testa 1 do 2 jaja
Testo:
200 g. putera izvadite iz frižidera, isecite na kockice i ostavite da omekne na sobnoj temperaturi.
500 g. brašna prosejte i dodajte mu 50 g. šećera u prahu.
Mleko smlačite, dodajte mu kvasac i kašičicu šećera. Sve promešajte i zatim uzmite od brašna dve supene kašike i dodajte. Promešajte sve da nema grudvica, poklopite i ostavite da naraste na toplom.
Za to vreme pomešati brašno i puter i utrljavati puter rukama u brašno, dok se sve ne apsorbuje.
Zatim dodati nadošao kvasac, 1 žumance, rendanu koricu od 1/2 limuna i sve mesiti dok se svi sastojci ne sjedine, nemojte dugo mesiti. Čim su svi sastojci sjedinjeni gotovo je.
Zatim testo podelite na dva jednaka dela, uvijte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru narednih sat vremena. Ovo testo se takođe može pripremiti uveče i koristiti ujutru, ako vam je tako lakše, da sve ne radite isti dan.
Za to vreme napravite šećerni sirup:
U šerpicu stavite 80 ml. vode, dodajte joj 150 g. šećera i 6 zrna karanfilića.
Kuvajte 10 minuta.
Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi. Kada se ohladio izvadite karanfilić.
Natopite 80 g. suvog grožđa u Grand Marnier ili u rum i posle 20-ak minuta ocedite.
Fil od oraha:
Pomešajte orahe mlevene, usitnjene, rendanu koricu od 1/2 narandže, rendanu koricu od 1 limuna i 1/2 kafene kašičice cimeta i aromu vanile i ostavite sa strane, dok pripremite fil od maka.
Na kraju probajte oba fila možda volite više cimeta, pa ga dodajte shodno vašem ukusu.
Fil od maka:
200 g. mlevenog maka pomešajte sa aromom vanile, 1/2 kašičice cimeta, rendanom koricom od 1 narandže i rendanom koricom od 1/2 limuna.
Suvo grožđe podelite na dva jednaka dela i dodajte 1/2 filu od oraha a drugu polivinu filu od maka.
Isto to uradite i sa sirupom od šećera 1/2 uspite u masu od oraha, a drugu polovinu od maka. Da budete sigurni da svaki fil ima jednaku količkinu sirupa, sipajte kašikom ili manjom kutlačom.
Pomešajte dobro fil sa makom da se upije sav sirup, a takođe i fil sa orasima. Dobićete dve lepe glatke mase koje možete da premažete po testu.
Izvadite jedan komad testa i pre nego što počnete da ga razvijate pritiskajte polako okglagijom po površini testa, na taj način ćete lakše početi razvijanje.
Razvijte testo na debljinu oko 3 mm.
Ja sam pravila dve štrudle.
Testo premažite jednim filom, sa tim što 1,5 cm od ivice testa ostavite ne premazano.
Ne premazane bočne stranice testa savijte ka filu i blago pritinite da se zalepe za fil.
Zatim počnite da uvijate štrudlu. Kada ste je uvili neka vam deo gde se završava preklapanje bude na dnu.
Poravnajte dlanovima štrudlu da bude ravna i svuda iste debljine
Isto uradite i sa drugim delom testa.
Pleh u kome će se peći štrudle obložite papirom za pečenje i stavite štrudle unutra, ali tako da bude između njih 10 cm slobodnog prostora.
Odvojite belanca od žmanca i uzmite žumanca, malo ih četkicom razdrobite i jednim potezom od početka do kraja testa premažite ga žumancetom.
Zatim štrudle stavite u frižider na 30 minuta, da bi se žumance potpuno osušilo.
Posle 30 minuta, ponovo premažite ostatkom žumanceta celu površinu štrudli i ponovo vratite u frižider na 20 minuta da se i ovaj premaz žumanca osuši.
Zatim blago umutite belance, tek da ga razbijete i premažite testo u tankom sloju belancem.
Ostavite da se osuši i da naraste na sobnoj temperaturi 30 minuta.
Uzmite štapić za ražnjiče ili čačkalicu i testo izbockajte do dna na više mesta gore i sa strana.
Rupice će omogućiti da para tokom pečenja izlazi i štrudle vam e neće rapunkuti.
Peći u prethotno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 do 35 minuta, zavisi od jačine vaše rerne.
Negde na pola pečenja proverite, ako je lepo porumenela štrudla prekrijte je alu folijom i nastavite pečenje do kraja.
Študle izvadite iz pećnice i nemojte ih seći dok se potpuno ne ohlade, u suprotnom će vam se izmrviti.
Napomena:
Neko u fil od maka dodaje i jednu kašiku džema od šljiva, a u fil od oraha malo rendane jabuke da bi punjenje bilo sočnije, ja nisam, tako da vam to nisam ni stavila u gornji sastav.
Нема коментара:
Постави коментар