Ja sam veliki ljubitelj đuveča i ovo je jedan lepi letnji đuveč sa patlidžanom i paprikama
Sastav:
4 veća batka za karabatkom
veza zeleni za supu (šargarepa, paškanat, peršun, celer)
1 glavica kapulice - crvenog crnog luka
3 čena belog luka
1 praziluk beli deo
2 veće crvene paprike
1 plavi patlidžan
200 g. pirinča
1/2 litre pileće supe
maslinovo ulje, može i obično, meni je lepše sa maslinovim uljem
biber
Priprema:
Skuvajte supu od mesa i zeleni.
Crni luk isecite sitno na kockice.
Papriku i patlidžan isecite na krupnije kocke.
Praziluk isecite na kolutove, a beli luk onako sitno.
Stavite na maslinovo ulje da se proprži prvo parpika i patlidžan.
Zatim kada malo svene, dodajte crni luk, a zatim i praziluk i beli luk.
Ja se prilikom propržavanja povrća uvek vodim onom logikom kao kad se kuva supa ili brudet od više vrsta riba i morskih plodova. Prvo dodam paprike kojima je najviše porebno da se proprže, pa onda ostalo mekše povrće.
Na kraju posolite i dodajte 200 g. pirinča i sve propržite par minuta.
Posolite i pobiberite, ako želite možete dodati i malo ljute papričice, ja nisam.
Podmažite uljem tepsiju u kojoj ćete peći đuveč. One zemljane su najbolje.
Stavite na dno povrće sa pirinčem.
Odozgo poslažite piletinu i izvadite šargarepu iz supe. Ja više volim šargaepu koja je zapečena, nego samo skuvanu.
Zalijte sa 1/2 litre supe.
Prekrijte tepsiju alu folijom i pecite na 200 stepeni nekih 30 do 40 minuta, dok vam se pirinač ne skuva, sve zavisi od vrste pirinča koju koristite i od jačine vaše rerne.
Zatim zapecite na gornjem grejaču funkcija gril, dok sve lepo ne porumeni.
Poslužiti uz zelenu ili kupus salatu, ili kao već volite
Нема коментара:
Постави коментар