четвртак, 27. мај 2021.

Đuveč sa piletinom

Ja sam veliki ljubitelj đuveča i ovo je jedan lepi letnji đuveč sa patlidžanom i paprikama


Sastav:

4 veća batka za karabatkom

veza zeleni za supu (šargarepa, paškanat, peršun, celer)

1 glavica kapulice - crvenog crnog luka

3 čena belog luka

1 praziluk beli deo

2 veće crvene paprike

1 plavi patlidžan

200 g. pirinča

1/2 litre pileće supe

maslinovo ulje, može i obično, meni je lepše sa maslinovim uljem

biber

Priprema:

Skuvajte supu od mesa i zeleni.

Crni luk isecite sitno na kockice.

Papriku i patlidžan isecite na krupnije kocke.

Praziluk isecite na kolutove, a beli luk onako sitno.

Stavite na maslinovo ulje da se proprži prvo parpika i patlidžan. 

Zatim kada malo svene, dodajte crni luk, a zatim i praziluk i beli luk. 

Ja se prilikom propržavanja povrća uvek vodim onom logikom kao kad se kuva supa ili brudet od više vrsta riba i morskih plodova. Prvo dodam paprike kojima je najviše porebno da se proprže, pa onda ostalo mekše povrće.

Na kraju posolite i dodajte 200 g. pirinča i sve propržite par minuta.

Posolite i pobiberite, ako želite možete dodati i malo ljute papričice, ja nisam.

Podmažite uljem tepsiju u kojoj ćete peći đuveč. One zemljane su najbolje.

Stavite na dno povrće sa pirinčem.

Odozgo poslažite piletinu i izvadite šargarepu iz supe. Ja više volim šargaepu koja je zapečena, nego samo skuvanu.

Zalijte sa 1/2 litre supe.


Prekrijte tepsiju alu folijom i pecite na 200 stepeni nekih 30 do 40 minuta, dok vam se pirinač ne skuva, sve zavisi od vrste pirinča koju koristite i od jačine vaše rerne.

Zatim zapecite na gornjem grejaču funkcija gril, dok sve lepo ne porumeni.

Poslužiti uz zelenu ili kupus salatu, ili kao već volite










Нема коментара:

Постави коментар