уторак, 4. мај 2021.

Jagnjeća kapama

Jagnjeća kapama, starinski recept moje mame, onakvu kakvu je pamtim. Ovaj recept bi još mogla i da nazovem "saga o jurenju lepog mladog crnog luka i žal za zeljem ". Elem, doakala sam mladom crnom luku, a zelje sam zamenila spanaćem, što je takođe jedna od verzija



Sastav:


800 g. jagnjetine sa kostima (ja sam imala nešto krmenadli i deo od rebara i vrata)

brašno za meso

2 veze mladog crnog luka

1 kašika masti ili ulja

4 kafene kašičice aleve paprike

so, biber

650 g. zelja ili spanaća


Priprema:


Mladi crni luk očistiti, oprati i prosušiti ka kuhinjskoj krpi.

Iseći mladi luk sa svim zelenim delom na kolutove. Ja obično beli deo iseckam normalno, a zeleni deo malo krupnije, mada je to stvar ličnog ukusa, važno je da se isecka.

Zagrejati 1 kašiku masti, ako nemate mast može i ulje.

Meso uvaljati u brašno, otresti višak brašna i propržiti ga na masti.

Kada se meso lepo zarumenelo sa svih strana odvajati ga sa strane na tanjir. 

Kada ste izvadili i zadnje parče mesa, sata na toj masti od mesa i masti propržite seckan mladi crni luk, dok ne svene.

Kada se propržio dodati mu 4 kafene kašičice aleve paprike i prodinstati 2 minuta.

Zatim dodati meso i sve zaliti vodom da meso ogrezne.

Promešati i kuvati na umerenoj vatri dok meso ne omekne.

Povremeno promešati i doliti još vode, ako je potrebno.

Za to vreme, ako koristite sveži spanać properite ga i ostavite da se ocedi, ja sam imala mladi i koristila sam sa sve drškom.

Ako koristite zelje uklonite središnji tvrdi deo, properite ga i ostavite sa strane.

Kada je meso omeknulo dodajte zelje ili spanać i kuvajte dok se ne skuva. Nema potrebe da ga seckate. 

Neće mu trebati dugo vremena da se skuva.

Ovo jelo se obavezno služi uz ovčije kiselo mleko. 




Нема коментара:

Постави коментар