Jagnjeća kapama, starinski recept moje mame, onakvu kakvu je pamtim. Ovaj recept bi još mogla i da nazovem "saga o jurenju lepog mladog crnog luka i žal za zeljem ". Elem, doakala sam mladom crnom luku, a zelje sam zamenila spanaćem, što je takođe jedna od verzija
Sastav:
800 g. jagnjetine sa kostima (ja sam imala nešto krmenadli i deo od rebara i vrata)
brašno za meso
2 veze mladog crnog luka
1 kašika masti ili ulja
4 kafene kašičice aleve paprike
so, biber
650 g. zelja ili spanaća
Priprema:
Mladi crni luk očistiti, oprati i prosušiti ka kuhinjskoj krpi.
Iseći mladi luk sa svim zelenim delom na kolutove. Ja obično beli deo iseckam normalno, a zeleni deo malo krupnije, mada je to stvar ličnog ukusa, važno je da se isecka.
Zagrejati 1 kašiku masti, ako nemate mast može i ulje.
Meso uvaljati u brašno, otresti višak brašna i propržiti ga na masti.
Kada se meso lepo zarumenelo sa svih strana odvajati ga sa strane na tanjir.
Kada ste izvadili i zadnje parče mesa, sata na toj masti od mesa i masti propržite seckan mladi crni luk, dok ne svene.
Kada se propržio dodati mu 4 kafene kašičice aleve paprike i prodinstati 2 minuta.
Zatim dodati meso i sve zaliti vodom da meso ogrezne.
Promešati i kuvati na umerenoj vatri dok meso ne omekne.
Povremeno promešati i doliti još vode, ako je potrebno.
Za to vreme, ako koristite sveži spanać properite ga i ostavite da se ocedi, ja sam imala mladi i koristila sam sa sve drškom.
Ako koristite zelje uklonite središnji tvrdi deo, properite ga i ostavite sa strane.
Kada je meso omeknulo dodajte zelje ili spanać i kuvajte dok se ne skuva. Nema potrebe da ga seckate.
Neće mu trebati dugo vremena da se skuva.
Ovo jelo se obavezno služi uz ovčije kiselo mleko.
Нема коментара:
Постави коментар