Njoki, ovaj put na način kako se to radi na primorju. Recept je u zbirci recepata Vokija Kostića velikog gurmana i putopisca. Na blogu sam već objavila dva recepta za njoke ovaj je treći, pa možete i njih pogledati ako vas interesuje. Na slici se vide tek isečeni i još ne oblikvani njoki. Zašto se njoki oblikuju na rende ili na viljušku, daščicu? Prosto iz razloga da bi bolje upili sos sa kojim se serviraju. Zašto praviti njoke, a ne kupiti gotove? Ovi domaći njoki su mekani kao duša i ne padaju teško na stomak kao kupovni, koji nekada, a i njih sam probala, znaju da budu kad ih pojedete kao da ste pojeli ciglu. Ja obično napravim ovaku količinu njoka od 1 kilograma krompira i ostatak zamrznem
Sastav:
1 kg. krompira
250 g. brašna + za posipanje daske i mešenje od prilike 50 g.
40 g. putera
1 jaje
1 žumance
soli
Postupak:
Skuvajte ceo krompir u ljusci i kada je skuvan stavite ga da se potpuno ohladi.
Kada se krompir ohladio oljuštite ga i propasirajte ga pasirkom, kao za krompir pire.
Promešajte sve sastojke i umesite ih tek toliko da se spoji cela masa, nemojte dugo mesiti nema potrebe.
Oblijujte testo u kobasicu i ostavite testo da se odmori 10 minuta.
Zatim pobrašnite dobro dasku, odvojite deo testa i razvijte ga u štapić.
Secite na veličinu od prilike 2 cm. Oblikujte i ostavite sa strane dok ne izradite svo testo.
Zatim oblikujte njoke, ovo je link za recept Njoki alla Italiana u sosu od paradajza u kome možete videti razne procedure oblikovanja njoka, pa se odlučite za ono što vam se najviše sviđa.
Stavite lonac sa slanom vodom da proključa stavite deo njoka unutra, i kada njoki isplivaju na površinu gotovi su.
Dalje postupite prema receptu u zavisnosti sa čim ste želeli da ih kombinujete.
Нема коментара:
Постави коментар