Kolač mog detinjstva, miris mleka, vanile i ugodnog nedeljnog popodneva
Sastojci:
6 jaja
115 g. šećera
145 g. griza
puter za podmazivanje pleha
Za preliv:
1 litar mleka
aroma vanile
130 do 150 g. šećera, u zavisnosti koliko slatko volite
Priprema:
Umutite penasto jaja, dodajte šećer, dok masa ne udvostruči volumen.
Dodajte griz kašiku po kašiku.
Pleh moj je bio 25 x 25 cm namastite puterom i izlijte masu.
Precite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni narednih 25 do 30 minuta. Na pola pečenja, kad kolač lepo porumeni prekrijte ga alu folijom i nastavite pečenje do kraja. Videćete da je pečeno kada se testo odvoji od stanica pleha, a tu je i sistem “čačkalica” da proverite da li je pečeno.
Pečeno testo izvadite iz rerne, skinite alu foliju i ostavite da se prohladi.
Za to vreme stavite da se skuva mleko, da buds vrelo, dodajte šećer i aromi vani le i mesšajte da se otopi šečer.
Sad polako kutlačom zahvatajte mleko i pažljivo ga sipajte preko kolača. U prvom momentu će vam se učiniti da je mnogo mleka, ali će biti na kraju upijeno taman koliko treba.
Kad se prohladi stavite ga u frižider, divan je hladan.
Нема коментара:
Постави коментар