петак, 29. април 2022.

Koh od griza

Kolač mog detinjstva, miris mleka, vanile i ugodnog nedeljnog popodneva




Sastojci:


6 jaja

115 g. šećera

145 g. griza

puter za podmazivanje pleha


Za preliv:


1 litar mleka

aroma vanile

130 do 150 g. šećera, u zavisnosti koliko slatko volite


Priprema:


Umutite penasto jaja, dodajte šećer, dok masa ne udvostruči volumen.

Dodajte griz kašiku po kašiku.

Pleh moj je bio 25 x 25 cm namastite puterom i izlijte masu.

Precite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni narednih 25 do 30 minuta. Na pola pečenja, kad kolač lepo porumeni prekrijte ga alu folijom i nastavite pečenje do kraja. Videćete da je pečeno kada se testo odvoji od stanica pleha, a tu je i sistem “čačkalica” da proverite da li je pečeno.

Pečeno testo izvadite iz rerne, skinite alu foliju i ostavite da se prohladi.

Za to vreme stavite da se skuva mleko, da buds vrelo, dodajte šećer i aromi vani le i mesšajte da se otopi šečer.

Sad polako kutlačom zahvatajte mleko i pažljivo ga sipajte preko kolača. U prvom momentu će vam se učiniti da je mnogo mleka, ali će biti na kraju upijeno taman koliko treba. 

Kad se prohladi stavite ga u frižider, divan je hladan.


Нема коментара:

Постави коментар