субота, 2. април 2022.

Špargle sa kremom od jaja

Evo jednog divnog recepta sa severa Italije iz oblasti Alto Adige. Krema bolzanina kako se zove u originalu se se služi sa belim šparglama, ali sam ja u nedostatku belih pravila sa običnim zelenim šparglama, jer se bele špargle kod nas ne baš tako lako i često nađu. Jelo je vrlo osvežavajuće, može se poslužiti kao predjelo ili kao lagana večera



Sastav:


16 špargli ili dve veze

20 g. putera

soli 

prohvat šećera

2 kašike belog vina


Za kremu od jaja:


2 kuvaja jaja

2 kašičice senfa

2 kašike supe od mesa, ako nemate voda

150 ml. ulja

2 di 3 kašičice sirćeta od belog vina 

2 kašike sitno seckanog vlašca


Završnica:


rendanog Parmigiano Reggiano odokativno

50 g. putera

1 kašika sitno seckanog vlašca


Prilog:


Šunka obična ili dimljena.


Priprema:


Kao prvo šparglama odsecite donji tvrdi deo.

Zatim im oljuštite stabljiku ljuštilicom za krompir.

Za kuvanje špargli možete koristiti odgovarajuću šerpu sa cediljkom, u kojoj špargle stoje uspravno kao što se vidi na slici, a ako je nemate uzmite šerpu u kojoj špargle mogu da se kuvaju posložene.



Stavite vodu da proključa, dodajte so, šećer, vino i puter. 

U ključalu vodu stavite špargle horizontalno i kuvajte ih 12 do 20 minuta u zavisnosti da li koristite zelene ili bele špargle koje su znatno deblje od zelenih.

Zatim ih pažljivo izvadite iz vode, pazite da se ne polome i poslažite ih na tanjir. 


Krem od jaja:


Skuvajte jaja u slanoj vodi 8 minuta, a zatim ih ohladite u hladnoj vodi.

Odvojite žumanca od belanca. 

Belanca isecite na kockice.

U činiju stavite žumanca od kuvanih jaja, dodajte ulje, so, beli biber, senf i supu od mesa ili vodu.

Napravite kremu minim pimerom.

Zatim dodajte 2 kašičice sirćeta od belog vina, seckana belanca i seckani vlašac.

Probajte i još doterajte ako treba soli, bibera ili sirćeta. Zato sam i stavila 2 do 3 kašičice sirćeta, jer sirće koje ja ovde imam u Italiji je blaže od našeg sirćeta.

U tiganju otopite 50 g. putera, neka vam se blago zarumeni.

Špargle pospite parmezanom, vlašcem prelijte preko otopljeni puter. 

Neka svako sebi doda koliko želi kreme od jaja preko špargli.

Poslužite uz šnite šunke, najbolje dimljene.


Napomena:


Ovo što vidite na fotografiji je blaža verzija za mog muža bez putera i parmezana, može i tako kao laganija varijanta. Za moju težu varijantu, je počela oluja, tako da ništa od slikanja, jedva sam uspela i ovo da uslikam.



Нема коментара:

Постави коментар