субота, 28. мај 2022.

Rižot sa spanaćem

Uz večito pitanje šta za ručak nastao je ovaj fini rižoto iliti riža sa spanaćem na pirjan kako je u Bosni zovu. Možete je napraviti kao posnu ili mrsnu varijantu. Jelo je vrlo fino i u posnoj varijanti može biti prilog uz neku finu ribu ili parče mesa




Sastav:


160 g. pirinča za rižoto tipa Carnaroli, Arborio, Roma etc.

300 - 350 gr. spanaća svežeg ili zamrznutog 

1 sceža kobasica

1 luk arpadžik ili 1/2 glavice crnog luka

Pileča supa ili supa od povrća, može i voda, ali je sa supom ukusnije, mora biti topla 

Maslinovo ulje

Puter

Biber

So


Priprema:


Ako imate zamrznut spanać ostavite ga da se odmrzne i nemojte ga cediti. 

Svež spanać dobro operite, ocedite od viška vode i iseckajte na krupno.

Crni luk sitno isecite i propržite na maslinovom ulju.

Kad se zacaklio dodajte pirinač i njega propržite da postane staklast jedno dva minuta.

Kod pripreme svakog rižoto stalno mešanje je pod obavezno.

Zatim sve zalijte sa kutlačom supe ili vode.

Mešajte i sačekajte da pirinač kuvanjem upije svu tečnost, pa zatim zalijte sa sledećom kutlačom supe ili vode.

Dok se bavite pirinčem u isto vreme skinite opnu sa kobasice, usitnite meso i propržite kobasicu u tiganju sa minimalno maslinovog ulja na srednjoj vatri. Kobasica će prženjem već izbaciti svoju masnoću.

Na pola kuvanja rižoto dodajte spanać i nastavite sa kuvanjem i dodavanjem tećnosti sve dok pirinač ne bude skuvan, ali ne prekuvan. 

U gotov rižoto dodajte proprženo meso kobasice, sve dobro promešajte, dodajte soli i bibera i krčkajte još minut dva, da se svi ukusu sjedine. 

Rižot na kraju ne treba da bude ni čorbast niti gust ko kačamak, već da ima svoju kremu, zato se i dodaje kutlača po kutlača vode, a ne sve odjednom.

Dodajte na kraju još kašiku maslinovog ulja ili kockicu putera, sve energično promešajte i sklonite sa vatre. 

Ostavite rižoto da miruje par minuta da se stiša, a zatim ga servirajte.



Нема коментара:

Постави коментар