Uz večito pitanje šta za ručak nastao je ovaj fini rižoto iliti riža sa spanaćem na pirjan kako je u Bosni zovu. Možete je napraviti kao posnu ili mrsnu varijantu. Jelo je vrlo fino i u posnoj varijanti može biti prilog uz neku finu ribu ili parče mesa
Sastav:
160 g. pirinča za rižoto tipa Carnaroli, Arborio, Roma etc.
300 - 350 gr. spanaća svežeg ili zamrznutog
1 sceža kobasica
1 luk arpadžik ili 1/2 glavice crnog luka
Pileča supa ili supa od povrća, može i voda, ali je sa supom ukusnije, mora biti topla
Maslinovo ulje
Puter
Biber
So
Priprema:
Ako imate zamrznut spanać ostavite ga da se odmrzne i nemojte ga cediti.
Svež spanać dobro operite, ocedite od viška vode i iseckajte na krupno.
Crni luk sitno isecite i propržite na maslinovom ulju.
Kad se zacaklio dodajte pirinač i njega propržite da postane staklast jedno dva minuta.
Kod pripreme svakog rižoto stalno mešanje je pod obavezno.
Zatim sve zalijte sa kutlačom supe ili vode.
Mešajte i sačekajte da pirinač kuvanjem upije svu tečnost, pa zatim zalijte sa sledećom kutlačom supe ili vode.
Dok se bavite pirinčem u isto vreme skinite opnu sa kobasice, usitnite meso i propržite kobasicu u tiganju sa minimalno maslinovog ulja na srednjoj vatri. Kobasica će prženjem već izbaciti svoju masnoću.
Na pola kuvanja rižoto dodajte spanać i nastavite sa kuvanjem i dodavanjem tećnosti sve dok pirinač ne bude skuvan, ali ne prekuvan.
U gotov rižoto dodajte proprženo meso kobasice, sve dobro promešajte, dodajte soli i bibera i krčkajte još minut dva, da se svi ukusu sjedine.
Rižot na kraju ne treba da bude ni čorbast niti gust ko kačamak, već da ima svoju kremu, zato se i dodaje kutlača po kutlača vode, a ne sve odjednom.
Dodajte na kraju još kašiku maslinovog ulja ili kockicu putera, sve energično promešajte i sklonite sa vatre.
Ostavite rižoto da miruje par minuta da se stiša, a zatim ga servirajte.
Нема коментара:
Постави коментар