понедељак, 16. мај 2022.

Endivija sa pasuljem i kobasicom

Danas sam otkrila jedno odlično jelo. Poznato u Napulju i u celoj oblasti regije Campagna. Jelo je narodno, vrlo jeftino, izuzetno ukusno i možete ga praviti u posnoj ili mrsnoj varijanti. A da, nemojte se mrštiti što se radi o dinstanoj salati, u Italiji se ona koristi i u salatama i u slanim jelima i izuzetno je ukusna



Sastav:


300 g. pasulja

maslinovo ulje

Biber u zrnu 

4  čena belog luka

1 drška celera

1 glavica Endivije od 300 g. 

Ljuta paptičica

1 sveža kobasica može i ne mora


Priprema:


Uveče potopite pasulj da nabubri.

Sutradan ga properite, stavite u šerpu zajedno sa 2 čena belog luka, malo soli, drškom celera, biberom u zrnu, 1 kašika maslinovog ulja i nalijte vode da je bude 2 do 3 prsta iznad površine.

Poklopite i stavite da se kuva i kada je već skoro skuvan, izvadite beli luk i sklonite sa vatre. Imaćete malo vode i tako i treba da bude.




Endiviju isecite na komade i properite je pod mlazom hladne vode. Ostavite da se ocedi višak vode, nemojte je tresti, da izadje sva voda, jer će vam to malo vode koja je ostala na listovima kasnije dobro doći kada se bude krčkala.

U drugu šerpu stavite maslinovo ulje, 2 čena belog luka i usutnjenu ljutu papričicu, ja koristim suve. Vrlo su zgodne pri kuvanju, jer su uvek pri ruci.

Propržite na tihoj vatri, tek toliko da beli luk pusti aromu, ne sme da požuti, zato ga često prevrćite.

Zatim dodajte endiviju, promešajte i poklopite. Neka se krčka dok ne splasne, naravno obrnite je par puta.

Na fotografiji se vidi već dovoljno ukrčkana i spremna za dodavanje pasulja i kobasice. 



Ako pravite posnu varijantu ovaj deo preskočite.

Dok vam se endivija krčka skinite opnu sa kobasice ustinite je viljuškom i propržite na malo maslinovog ulja da se zarumeni.

Kada je endivija splasla dodajte joj pasulj i uprženu kobasicu.

Promešajte i krčkajte narednih 15-ak minuta.

Ova čorba kao što se vidi na slici je gusta, endivija je krčkanjem pustila svoju tečnost, tako da dodatno dodavanje vode uopšte nije potrebno.

Na kraju proverite slanoću, završite jelo tako što ćete dodati malo maslinovog ulja, tek da zamiriši, promešajte i odmah sklonite sa vatre. 

Ostavite tako poklopljeno 5 minuta da jelo oduži, a zatim ga servirajte.



Нема коментара:

Постави коментар