Đačke kocke, kolač zapisan u maminoj svesci. Pre par godina sam ga napravila i videla sem da tu nešto fali, da li je u brzini pogrešno napisano ne znam. Na kraju sam listajući po starom kuvaru videla da je kolač sličan kolaču koji se zove lažna baklava, ili baklava bez kora, kao i nekim kolačima iz okoline Prizrena. Na kraju sam dobila prelep, sočan kolač za svaki dan, kad vam se prijede nešto slatko. Testo možete peći i u okruglom plehu, bez zalivanja, iseći na par korica i filovati kao tortu nekom finom kremom
Za testo:
4 jaja
125 g. šećera
125 g. mlevenih oraha
125 g. suvog grožđa
malo rendane korice od limuna i narandže
2 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
aroma vanilije
prohvat soli
puter i brašno za pleh
Za preliv:
150 g. šećera
100 g. putera
sok od limuna od prilike, idite po ukusu, sve zavisi da li vam je limun veći ili manji, može i da se izostavi, meni se lični više sviđa sa limunom
Priprema:
Suvo grožđe natopiti prethodno 15 minuta u mlaku vodu da nabubri, a zatim ga ocediti i istisnuti višak vode.
Za to vreme umutiti sneg od 4 belanca sa prohvatom soli.
Umutiti 4 žumanca sa 125 g. šećera i aromu vanulije, dok ne dobijete lepu svetlu kremu.
Pomešati brašno i prašak za pecivo.
Dodati brašno sa praškom za pecivo kao i 125. g. mlevenih oraha.
Masa je već vrlo gusta pa dodati 1 do 2 kašike snega od belanaca i umešati ga u masu, da se malo razredi.
Ostatak belanca dodati i prevrćući masu od gore ka dole, pazeći da se belanca ne razmontiraju i ne splasnu, dok ne dobijete jednoličnu masu.
Na kraju dodati i suvo grožđe.
Pleh u kome ćete peći kolač podmažite puterom, pospite brašnom i otresite višak brašna.
Sipati masu i poravnati je.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 20 do 25 minuta. Probajte čačkalicom, ako je ubodete u testo i ostane suva testo je pečeno.
Ostavite pečeni kolač da se ohladi.
Kada se kolač ohladio ušpinujte u šerpi ti 150 g. šećera i kada dobije lepu karamel boju dodajte 300 ml. vode i kuvajte mešajući stalno, dok se šećer nije istopio. Kada se šećer skoro istopio dodajte i soka od limuna. E ako se odlučite da dodajete limun, idite na probanje, ja volim da mi se oseti limun.
Kada se šećer skroz otopio smanjite vatru na najmanje i dodajte 100 g. putera. Mešajte dok se puter ne istopi.
Kolač isecite na kocke, a zatim lagano najbolje je uz pomoć kašike prelijte kolač.
Ostavite da se sve ohladi i da kolač dobro upije preliv, a zatim servirajte.
Нема коментара:
Постави коментар