Sekelji gulaš staro mađarsko jelo koje se i kod nas odomćilo i koje je moj tata vrlo rado pravio, a još rade jeo. Naziv sekelji gulaš navodno dolazi od erdeljskog plemena koga su Mađari zvali Sekelji
Sastav:
400 g. svinjskog mesa isečenog na kocke
3 glavice crnog luka od prilike 250 g.
500 g. kiselog kupusa
40. g. masti
1 do 2 supene kašike aleve paprike
200 ml. kisele pavlake
1 supena kašika brašna
so, biber
kim, ja ga ne volim pa sam stavila lovor
Priprema:
Crni luk sitno iseckati i propržiti ga na masti, dok ne postane staklast.
Dodati isečeno meso i propržiti, dok se blago ne zarumeni, mešajte stalno, da vam luk ne zagori.
Zatim dodati aleve paprike 1 do 2 supene kašike, promešajte, a zatim nalijte sa malo vode, poklopite i dinstajte desetak minuta.
Dok se meso dinsta isecite kiseli kupus na rezance. Ja sam ga sekla na kocke, i dodajte ga mesu. Nemojte bacati vodu od kupusa, dodajte i nju u meso.
Dodajte kima i malo bibera, sve promešajte, ne morate dodavati vode, jer će kupus otpustiti svoju vodu poklopite i dinstajte na tihoj vatri, dok meso ne omekša.
Naravno u toku kuvanja prekontrolišite, da ne bude suvo.
Na kraju razmutite 1 supenu kašiku brašna sa malo vode, tek toliko da se ne stvore grudvice.
Sipajte razmućenu brašno u kiselu pavlaku i primešajte, da se masa izjednači.
Sipajte kiselu pavlaku, sve promešajte i prokuvajte još desetak minuta.
Ako je mnogo gusto, dodajte malo vode.
Нема коментара:
Постави коментар