Posnu sarmu izuzetno volim. Ja je pravim na ovaj način, malo po sećanju, malo po osećaju i rezultat mi se vrlo dopada. Mogu se jesti tople ili hladne
Sastav:
1 glavica kiselog kupusa
2 glavice crnog luka
2 praziluka, samo beli deo
2 šargarepe
ulja
150 g. pirinča
150 g. oraha
1 kašika aleve paprike
so, biber
2 lista lovora
Priprema:
Iseckati sitno crni luk, šargarepu sitno izrendati, a praziluk iseći na kolutove.
Na ulju propržiti prvo crni luk i šargarepu, pa kad svene, dodati i praziluk, pa i njega propržiti, dodati, soli i bibera.
Dok se to upržava staviti u plastičnu kesu orahe i usitniti ih tučkom za meso.
Kada se sve upržilo, dodati, pirinač i usitnjene orahe.
Propržiti minit dva, a zatim dodati i alevu papriku.
Promešati i skloniti sa vatre.
Kiseli kupus razlistati i odseći zadebljani deo.
Ako vam je kupus mnogo slan proprati ga pod mlazom vode ili ga potopiti u hladnoj vodi na 15-ak minita.
Ocediti od vode.
Po pravilu posne sarme bi trebale da budu male, neko reče jednom prilikom trebaju da budu veličine debeljuškastog čevspčića. Presecite list na dva dela u uvijajte. Moje su priznajem malo veće od debeljuškastog ćevapčića.
Sve sarme bilo da su posne ili mrsne najbolje su kada se spremaju u zemljanoj posudi, ako je nemate onda u šerpi naravno.
Dno posude nauljite i stavite red kupusa.
Na kupus ređajte sarme i stavite koji list lovora.
Kada ste poređali sve sarme prekrijte ih još jednim slojem listova kupusa i nalijte vodom do vrha.
Poklopite ako imate poklopac ili alu folijom.
Pecite na 220 stepeni, dok ne baci prvi ključ, onda smanjite temperaturu na 150 i pecite narednih tri sata.
Zatim zagrejte kafenu šoljicu ulja i prelijte preko sarmica, malo zagrnite listove, da ulje svuda zađe.
Pecite otklopljeno dok lepo ne zarumeni i ne ispari sva tečnost.
Sarmu možete i staviti na ringlu, pustiti da baci prviključ, zatim smanjiti vatru na najtiše i tako krčkati istina narednih tri do četiri sata.
Zatim je zaliti sa šoljicom zagrejanog ulja u zapeći u rerni, dok lepo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар