уторак, 20. децембар 2022.

Posna sarma sa orasima i pirinčem

Posnu sarmu izuzetno volim. Ja je pravim na ovaj način, malo po sećanju, malo po osećaju i rezultat mi se vrlo dopada. Mogu se jesti tople ili hladne




Sastav:


1 glavica kiselog kupusa

2 glavice crnog luka

2 praziluka, samo beli deo

2 šargarepe

ulja

150 g. pirinča

150 g. oraha

1 kašika aleve paprike

so, biber

2 lista lovora


Priprema:


Iseckati sitno crni luk, šargarepu sitno izrendati, a praziluk iseći na kolutove.

Na ulju propržiti prvo crni luk i šargarepu, pa kad svene, dodati i praziluk, pa i njega propržiti, dodati, soli i bibera. 

Dok se to upržava staviti u plastičnu kesu orahe i usitniti ih tučkom za meso. 

Kada se sve upržilo, dodati, pirinač i usitnjene orahe. 

Propržiti minit dva, a zatim dodati i alevu papriku. 

Promešati i skloniti sa vatre. 

Kiseli kupus razlistati i odseći zadebljani deo.

Ako vam je kupus mnogo slan proprati ga pod mlazom vode ili ga potopiti u hladnoj vodi na 15-ak minita. 

Ocediti od vode. 

Po pravilu posne sarme bi trebale da budu male, neko reče jednom prilikom trebaju da budu veličine debeljuškastog čevspčića. Presecite list na dva dela u uvijajte. Moje su priznajem malo veće od debeljuškastog ćevapčića.

Sve sarme bilo da su posne ili mrsne najbolje su kada se spremaju u zemljanoj posudi, ako je nemate onda u šerpi naravno.

Dno posude nauljite i stavite red kupusa.

Na kupus ređajte sarme i stavite koji list lovora.

Kada ste poređali sve sarme prekrijte ih još jednim slojem listova kupusa i nalijte vodom do vrha. 

Poklopite ako imate poklopac ili alu folijom. 

Pecite na 220 stepeni, dok ne baci prvi ključ, onda smanjite temperaturu na 150 i pecite narednih tri sata. 

Zatim zagrejte kafenu šoljicu ulja i prelijte preko sarmica, malo zagrnite listove, da ulje svuda zađe. 

Pecite otklopljeno dok lepo ne zarumeni i ne ispari sva tečnost.

Sarmu možete i staviti na ringlu, pustiti da baci prviključ, zatim smanjiti vatru na najtiše i tako krčkati istina narednih tri do četiri sata.

Zatim je  zaliti sa šoljicom zagrejanog ulja u zapeći u rerni, dok lepo ne porumeni. 



Нема коментара:

Постави коментар