Vrlo lep posni slatkiš, koji se lako pravi, a još slađe jede. Izašao je u jednom časopisu pre puno, puno godina. Neću mnogo dužiti probajte ga
Sastav:
300 g. suvih smokava
100 ml. soka od narandže
rendana korica od pola limuna
1 supena kašika soka od lumuna
3 supene kašike šećera
badema ili oraha onoliko koliko imate komada suvih smokava
Za valjanje:
šećer, usitnjeni keks Amaretto, kokos
Priprema:
U šerpicu stavite sok od narandže, sok i rendanu koricu od limuna, šećer i suve smokve.
Poklopite neka proključa.
Čim proključa smanjite vatru na najtiše i kuvajte smokve dok ne omeknu nekih 10 do 15 minuta, proverite na dodir sa varjačom. U toku kuvanja ih prevrnite par puta.
Kad su smokve omekšale, videćete da vam se sok od narandže redukovao izvadite ih jednu po jednu i stavite na rešetku da se ocede i ohlade.
Kada su se ohlade otkinite peteljku.
Uvaljajte ih u kombinaciju koja se vama sviđa šećer sa kokosom ili Amaretto keksom.
E sada ako čete ih puniti bademom dovoljno je na mestu gde je bila peteljka malo nožičem okretati otvor i imaćete taman prostora da ugurate unutra badem.
Pritisnite malo prstima da se zatvori otvor.
Ako želite da ih punite polovinom ili četvrtinom oraha, opet zavisi koliko je velika smokva zasecite po širini da dobijete otvor u koji stavite orah.
Pritisnite po ivicama da se stranice spoje i to je to.
Ostavite da se osuši preko noći.
Napomena:
Smokve bi realno mogle da se napune i pre valjanja u šećer, meni je to bio dosta lepljiv posao, pa sam ga nastavila po mom.
Нема коментара:
Постави коментар