Vreme je Slava i praznika i nekako ne mogu ti meseci da priđu bez sitnih kolača. Ove bombice se vrlo lako spremaju, a možete napraviti od iste mase i salamicu. Karakteristika je i ta da ovde nema ni trunke šećera, pa je dobar i za dijabetičare, jedna, dve bombice može
Sastav:
Rum
150 g. suviih kajsija
150 g. suvih smokvi
150 g. urmi
100 g. putera
1/2 kašičice cimeta, može i više po ukusu
200 g. mlevenih oraha, mogu i bademi ili lešnici
aroma vanilije
150 g. čokolade bele ili crne
Za valjanje bombica:
Gorki kakao
Čokolada bela, mlečna ili crna
Usitnjeni keks Amaretto
Kokos brašno
Priprema:
Dva sata pre početka pripreme potopite suve smokve, suve kajsije i urme u rum, da omekšaju.
Ocedite ih, odstranite dršku od suvih smokvi i košticu od urmi.
Iseckajte voće.
Izvadite puter da malo omekne.
Na pari istopite čokoladu sa 1 kašikom ulja. Možete je otopiti i bez dodatka ulja u mikrotalasnoj pećnici.
U seckalicu stavite smokve, urme, kajsije i puter, cimet, esenciju vanile i usitnite u kašu. Možete samleti i nam mašini za meso, na sitnim otvorima, ako vam je tako lakše. Meni je ovako bilo o čas posla gotovo.
Zatim dodajte i mlevene orahe i sve dobro promešajte.
Na kraju dodajte i otopljenu čokoladu i sve dobro promešajte.
Nama se sviđa jer nije slatko, ako vi volite slađe dodajte šećer u prahu po ukusu.
Ja sam pravila bombice težine 10 do 12 g., uvaljala sam iz u kokos, Amaretto keks i gorki kakao.
Ostavila sam ih u frižider da se stegnu i da se ujednače ukusi. Meni se svaka kombinacija svidela, možete i otopiti crnu ili belu čokoladu i jednu po jednu obložiti.
Нема коментара:
Постави коментар