четвртак, 24. октобар 2024.

Praline sa pistaćima i belom čokoladom

Krema od pistaća i bele čokolada je odlična kombinacija za praline. Uz dodatak pečenog lešnika po sred srede ukus može znatno da se poboljša. Staviću vam obe verzije, pa se vi odlučite šta vam se više sviđa




Sastav:


250 g. bele čokolade 

100 g. kreme od pistaća

25 g. putera


Za punjenje:


pečeni lešnik, može i ne mora


Priprema:


Na pari istopite belu čokoladu sa puterom. 

Kada je već skoro istopljeni, smanjite vatru.

Dodajte kremu od pistaća, dobro promešajte i sklonite sa vatre. 

Napunite kalupe za praline i preko vrha, lepo prosto prelijte kremu odozgo, zatim lupite par puta kalup o radnu površinu sve dok vidite da na površini izlaze mehurići vazduha. 

Ako imate silikonske kalupe, stavite ih na tacnu i onda sa tacnom udarajte o radnu površinu, zato što su oni savitljivi i lupkanjem bez tacne nećete dobiti željeni rezultat. 

Poslastičarskom špatulom poravnajte površinu i odbacite višak kreme, tako će vam donja strana biti ravna i praline iste veličine.

Ostavite da se stegnu u frižideru. 



Priprema pralina sa lešnikom:


Za ovu operaciju će vam trebati četkica. 

Svaku pralinu po dnu i po stranicama premažite slojem čokolade. 

Stavite kalup za praline oko10-ak minuta u zamrzivač.

Izvadite kalup iz zamrzivača, što je bolja opcija, nego da se hlade u frižideru, jer ne samo da će vam ići brže, već se i ostatak čokolade neće stegnuti dugim čekanjem dok se ohlade sva tri sloja.

Ponovo četkicom premažite celu pralinu slojem čokolade i ponovo je stavite u zamrzivač. 

I treći put uradite istu stvar. 

Kada ste treći put izvadili kalupe za praline iz zamrzivača, na sredinu svake praline stavite po jedan pečeni lešnik prelijte čokoladoma ceo kalup.

Ponovo poravnajte poslastičarskom špatulom, da sve bude ravno.

Ostavite da se ohladi u frižideru.

Poslastičarska metoda za ovakvo punjenje pralina se sastoji u tome da se kalupi za praline napune kremom  do vrha, lupe se par puta o radnu površinu, da izađu mehurići, a zatim se iznad široke činije prevrnu naopačke da izađe sav višak čokolade.

Kad to dobro otkaplje ukloni se višak kreme špatulom  stave se u friz da se stegnu. 

Uklanjanje viška kreme špatulom nemojte zanemarivati, jer će vam na taj način sve praline biti jednake i lepe, bez nepravilnih ivica, a i lakše će se vaditi iz kalupa.

Kada se stegla čokolada izvade se iz friza, stavi se pečeni lešnik na sredinu i zalije sa ostatkom čokolade. 

Odozgo se pomogo poravna špatulom i ostavi da se stegne u frižideru. 

Sve u svemu ako imate profesionalni, kruti kalup za praline, izvadite ih iz frižidera i posle par minuta na sobnoj temperaturi, prevrnite kalup, lupkajući ga po radnoj površini i praline će same izaći.








Нема коментара:

Постави коментар