четвртак, 3. октобар 2024.

Torta sa šljivama

Kod nas još uvek ima šljiva, prelistajući kuvare naleteh na ovaj Patin recept za tortu od šljiva. Odličan kolač torta, vrlo sočna i izdašna, ja je toplo preporučujem






Sastav:



1 kg. šljiva možda i nešto manje, zavisi i od veličine šljiva
150 g. putera
210 g. šećera
1 kesica vanilin šećera
8 jaja
110 g. mlevenih oraha
140 g. brašna
50 g. kakaa rastovenog u malo vode - ja ga nisam dodavala i mislim da je bolje bez kakaa



Priprema:



Šljive oprati, prisušii, očistiti od koštica i podeliti na polutke.

Penasto umutiti puter i šećer i vanilin šećer.

Polako dodavati jedno po jedno žumance. Kako se koje dodato žumance apsorbuje u smesu od putera dodati sledeće žumance i tako do kraja. 

Usuti mlevene orahe i sčekati da se masa izjednači. 

Ako se vama sviđa ideja da dodate kakao, rastvorite ga u malo vode i dodajte.

Na kraju dodati i prosejeno brašno iz tri puta. 

Sa strane umutiti čvrst sneg od belanaca s prohvatom soli. 

Od prilike 1/4, to jest par kašika snega umutiti sa masom za tortu, da bi se malo razredila i da bi vam bilo lakše da dodate ostali sneg od belanca, koji torti daje voliumen. 

Iz tri puta dodajte masi sneg od belanaca prevrćući špatulom masu od dole ka gore, pazeći da ne razmontirati belanca. 

Ja da koristila okrugli pleh za torte prečnika 26 cm. 

Namastiti ga puterom, posuti brašnom, a višak brašna otresti. 

Sipati masu za tortu u pleh i poravnati. 

Odozgo složiti šljive gusto jednu od druge. 

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 190 stepeni 45 do 50 minuta, sve zavisi od vaše pećnice. 

Kada se stranice torte odvoje od ivica pleha, kad je lepo rumena odgore znači da je pečena. Probajte i čačkalicom.




Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu i cimetom. Meni je sasvim dovoljno slatka i nisam je posipala šećerom u prahu.




Нема коментара:

Постави коментар