четвртак, 31. октобар 2024.

Argentinski poljubac Alfajores

Kako kažu ako im je verovati Alfajores je kolačić poreklom iz Argentine i Urugvaja. Perfektni sitni kolači slični našim vanilicama, ali opet različiti. Umesto pekmeza kolačići se spajaju sa Dulce de leche. Ja sam ih uvaljala u sitno izmrvljen pistać, a mogu se uvaljati i u kokos. Sve u svemu meni su se jako svideli pa sam ih prozvala Argentinski poljubac




Sastav:


150 g. brašna

200 g. gustina

2 kašičice praška za pecivo

2 žumanca

aroma vanilije ili 1 kesica vanilin šećera

100 g. šećera

150 g. putera 


Za spajanje kolačića:


Dulce de leche


Za kotrljanje kolačića:


Sitno seckani pistać ili kokos



Priprema:


Puter izvadite iz frižidera, iseckajte ga na komade i ostavite ga na sobnoj temperaturi da omekša. 

Brašno i gustin prosejte, ovo zbog grudvica. 

Pomešajte brašno, gustin i prašak za pecivo. 

Mikserom umutite omekšali puter, a zatim mu dodajte šećer i vanilin i mutite, dok se šećer ne usitni i ne dobijete lepu kremastu masu.

Zatim počnite da dodajete jedno po jedno žumance. Dodajte jedno, kada se sjedini sa puterom, dodajte sledeće. 

Dodajte iz par navrata i brašno i mutite, dok se brašno ne apsorbuje. 

Zatim celu masu, koja je kod mene bila dosta sipkava i rastresita, stavite na radnu površinu i mesite rukama. Od topline ruku, dobićete kompaktnu masu. 

Napravite pljosnati hlepčići, uvijte ga u prozirnu foliju i stavite da se stegne u frižideru 30 minuta. 

Nakon 30 minuta, stavite hlepčić na pobrašnjenu radnu površinu, prvo ga pobrašnjte i odozgo i blago pritiskajte oklagijom, da se polako širi, a zatim oklagijom i širite testo da vam bude debelo oko 1/2 cm., mada ja iskreno nisam merila visinu i moji su malo tanji. Kad su narasli tokom pečenja bili su mi taman.

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje.

Vadite modlicom kolačiće u stavljajte ih u pleh sa razmakom jedan od drugog.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, dok blago se blago ne zarumene po obodima.

Ja sam ih pekla tačno 13 minuta. Za svaki slučaj već posle 10-ak minuta pečenja počnite da kontrolišete da li su pečeni, jer nije svaka rerna ista. 

Dodatna provera je da pogledate da li je kolačić pečen, blago rumen sa donje strane. Ako ima bojicu pečen je, ako je beo, dajte mu još koji minut, mada sam sigurna da je 13 minuta pečenja i više nego dovoljno.

Kada su pečeni izvadite pleh iz rerne i ne dirajte kolačiće, jer su vrlo krhki i lomljivi. Hlađenjem će očvrsnuti.

Usitnite pistać ili spremite kokos. 

Stavite između dva kolačića Dulce de leche, sigurno ga imate u bolje snabdevenom samoposlugama

Blago pritisnite, da se kolačići lepo spoje i kotrljajte ih u pistać ili kokos. 

Ja sam od ove količine dobila 54 kolačića za pečenje. 





Нема коментара:

Постави коментар