петак, 1. новембар 2024.

Bundeva zapečena sa sirom

Ovo jelo je za mene pravo otkriće, kombinacija slatke bundeve, sa Fetom, maslina i začinima. Izuzetno ukusno jelo, može se napraviti kao deo predjela, kao lagana večera, a što nije zanemarljivo nema tu mnogo peripetija, sve se pomeša, zapeče i kraj priče




Potrebno:


500 g. bundeve sečene na kocke, ni male ni velike, onako srednje

maslinovo ulje

100 g. oljuštenih badema, više manje odokativno

100 g.  zelenih maslina, više manje odokativno

200 g. Feta sira u jednom komadu

ruzmarin, žalfija, origano



Priprema:


U činiju stavite bundevu, masline, bademe, pospite začinima i zalijte sa maslinovim uljem. 

Kao što sam gore navela masline i bademe stavite odokativno, ja nisam merila. Glavni sastojci su bundeva i sir, ostalo je prateće.

Za ljubitelje slatko slanog može se dodati i koje zrno suvog grižđa prethodno natopljeno u vodi, ali sasvim malo.

Ja nisam solila, jer su sir i masline dovoljno slani.

Sve promešajte da se lepo sjedini i ulje i začini sa ostalim sastojcima.

U pleh moj je bio veličine 35 x 25 cm. stavite papir za pečenje, namastite sa maslinovim uljem, stavite na sredinu sir, a okolo poslažite bundevu, masline i badem. 

Prekrijte alu folijom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni. 

Pecite 40 minuta. 

Proverite ako je bundeva tvrda posle 40 minuta pečenja, vratite poklopljeno i pecite još 10 minuta. 

Zatim skinite alu foliju i zapecite u funkciji gril još par minuta. 

Badem će se divno zapeći i dati ovom jelu sjajan ukus.




Нема коментара:

Постави коментар