Recept za Fegato alla Veneziana, kako se u originalu zove je poznat vekovima i zbog svoje jednostavnosti i zbog svog naročitog spoja gorkastog ukusa džigerice i slatkoće luka poznat je u celom svetu. Još jedan dokaz da jednostavna jela mogu bili izuzetno ukusna i fina za jelo. Ovo omiljeno jelo i grada Venecije i uopšte regije Veneto, kojoj sam grad Venecija pripada. Recept je na zahtev svojih pratilaca objavio gospodin Giovanni Giusto koji čuva od zaborava istoriju, tradiciju i običaje Venecije istorijske i etnoloske, a evo nađe se tu i po koji originalni recept. Vrlo se lako i brzo sprema. Jedno od omiljenih jela moje mame, a sigurna sam i moje prabake Anna Marie rođene u Veneciji neke davne godine krajem 19 veka. E pa ako me vas dve gledate tamo od gore, uživajte u receptu. Držite se vremena spremanja u receptu, da bi vam džigerica ostala mekana i sočna. Kao prilog obavezno ide beo kačamak ili ti palenta od belog kukuruznog brašna, a može i žuta palenta. Još jedan kuriozitet je da se u kuhinji regiona Veneto obilato sprema kačamak, naročito ovaj od belog kukuruznog brašna.
Sastav:
700 g. teleće džigerice
700 g. crnog luka sa belom ljuskom, on je slađi i adekvatniji za pripremu ovog jela
puter
maslinovo ulje
so
biber
peršun
Priprema:
Luk očistiti, iseći na polovine, a zatim na tanke listiće, kao kad pripremate prebranac.
Ako ste kupili džigericu u jednom komadu isecite je prvo na tanke šnicle šnicle, a zatim na trake debljine prsta.
Ako imate džigericu koja je već isečena na šnicle isecite je samo na trake debljine prsta.
Za pripremu jela koristite širu šerpu i nemojte nikako zameniti puter i maslinovo ulje za obično ulje ili ti ne daj bože neki margarin, bolje odustanite od pripreme ovog jela, jer ćete ga načisto upropastiti.
Na dno šerpe sipajte maslinovo ulje da lepo prekrije dno šerpe i dodajte parče putera, nemojte štedeti, naravno ni preterivati.
Stavite isečen crni luk, posolite, da bi luk pustio sve svoje sokove, tako će se bolje izdinstati.
Sve primešajte, da bi maslinovo ulje i puter obložiti luk i dinstajte poklopljeno, nekih 15 minuta, dok ne svene na srednje tihoj vatri.
Prilikom dinstanja luk treba da ostane lepe bele boje, nikako ne sme sa požuti, zato je važno da vatra na kojoj se dinsta bude niža.
Kada je luk svenuo poslagati po njemu džigericu, dodati so i biber, mešajte i kuvati narednih 4 minuta, tek toliko da vam se džigerica termički obradi. Nemojte kuvati duže, jer će vam se u suprotnom džigerica osušiti i postati tvrda.
Na kraju dodati sitno seckan peršun.
Servirati uz beli kačamak.
Нема коментара:
Постави коментар