четвртак, 3. мај 2018.

Punjene paprike

Kažu da letnje računanje vremena počinje onda kada sarme zamene punjene paprike i obrnuto. Kod mene se upravo zatvorila sezona sarmi i otpočela sezona divnih, slatkih, sočnih, crvenih, punjenin crvenih paprika. Uvek punim samo crvene paprike, jer mi one imaju najlepši ukus



Sastojci:


1 crni luk
1 arpadžik
1 šargarepa
2 čena belog luka
1 manji praziluk ili 1/2 većeg
2 drške celera ili jedan manji komad korena celera
500 g mešanog mesa po izboru
100 g pančete
100 g pirinča
400 g paradajz pelata ili svežeg paradajza dobro zrelog
4 kašike aleve paprike
maslinovo ulje, (ako ne volite maslinovo ulje koristite mast. To vam je moja topla preporuka. Sva jela kuvana na masti su meni barem mnogo ukusnija). 
biber, so
ljuta aleva paprika
1 jaje
sitno seckan peršun

Za zatvaranje paprika sečeni paradajz ili krompir.

Priprema:


Sitno iseći 1 arpadžik, 1 crni luk, 1 šargarepu i propržti na malo maslinovog ulja. Pred kraj upržavanja, kada je povrće već svenulo dodati 1 manji praziluk sečen na kolutove, drške celera sitno seckane i 2 čena belog luka sitno seckanog. Ja uvek praziluk dodajem kasnije, jer mu je potrebno manje vremena da se proprži, isto važi i za beli luk. Ako koristite koren celera izrendajte ga na krupno, meni je barem tako lepše, ako baš nemam drške celera,

Zatim dodati 100 g pančete sečene na parčiće i mleveno meso. Propržiti sve zajedno, stalno mešajući, dok se meso dobro ne uprži. 

Kada se meso upržilo dodati 100 g pirinča i kratko propržiti.  

Skloniti sa vatre dodati, soli, bibera 2 kašike aleve paprike, malo ljute aleve paprike i ostaviti da se prohladi.

Kada se meso prohladilo dodati 1 jaje i promešati da se jaje svuda ravnomerno rasporedi.

Paprike izdubiti i očistiti od semena.

Ja za punjene paprike koristim zemljanu posudu u kojoj pravim i prebranac. Jelo je mnogo ukusnije kuvano u zemljanim posudama, ako je nemate koristite neku šerpu, u koju mogu da vam stanu sve paprike, a koja može da ide u rernu.

Na dno posude sipajte malo maslinovog ulja. Punite paprike i ređajte u posudu.

Uzmite par paradajza ili jedan krompir. Ako koristite krompir, oljuštite ga i isecite na malo deblje kolutove. Poklapajte paprike i slažite ih u posudu.

Paradajz pelat izgnječite malo između ruku i poslažite okolo paprika. Ako koristite svež paradajz isecite ga na komade i poslažite između paprika. Možete ga oljuštiti, a i ne morate.

Pospite i 2 kašike mlevene aleve paprike, dodajte seckan peršun i sve zalijte vodom, skoro do vrha. Paprike ne smeju da ogreznu u tečnosti.

Zatvorite posudu alu folijom i pecite na 200 stepeni nekih  45 minuta do sat vremena.

Zatim skinite foliju i zapecite još nekih 15 do 20 minuta. 

Нема коментара:

Постави коментар