Čim sam videla u jednom žurnalu ovaj recept odmah me je privukla kombinacija voća i ruzmarina. Kompot je vrlo ukusan i aromatičan i ja vam ga toplo preporučujem
Sastojci:
1 kg. breskvi
700 g. šećera
1 litra vode
3 grančice ruzmarina
1 limun sok
gaza i kuhinjski kanap
3 tegle od po 500 gr. ili 6 teglica od po 250 gr.
Priprema:
Prvo napravite tečnost za kompot.
Stavite da kuva 1 litar vode sa 700 g. šećera.
Od kada počne da ključa, kuvajte nekih 20 minuta.
Za to vreme breskve isecite na polovine, ogulite ih i isecite na kockice. Ako vam se više sviđa možete i na krupnije, ja sam se ovde u pripremi držala original recepta.
Napomena: Sledeće godine ih nisam sekla na kockice, već na dve polovine i više mi se svidelo.
Uzmite tri grančice ruzmarina koje ćete uviti u gazu i pričvrstiti kuhinjskim kanapom.
Po proteku 20 minuta skinite tečnost sa vatre, dodajte seckane breskve i sok od jednog limuna i paketić sa ruzmarinom. Sve dobro promešajte.
Ponovo vratite breskve da se kuvaju na tihoj vatri narednih 10 minuta.
U toku kuvanja će vam se na površini pojavljivati pena koju redovno skidajte.
Oprane tegle i pokopce, prosušite i stavite u rernu tako da se ne dodiruju. Zagrejte rernu na 100 stepeni i neka tako ostanu 10-ak minuta da se sterilišu.
Po proteku 10 minuta uklonite paketić sa ruzmarinom i nastavite kuvanje još 5 minuta.
U vrele sterilisane tegle rasporedite voće i zalijte sokom.
Zatvorite, prevrnite naglavačke i stavite slažite u šerpu, koju ćete poklopiti i ušuškati ćebetom.
Ostavite tako tegle do sutradan dok se potpuno ne ohlade.
Sutradan hladne tegle prevrnite da stoje normalno, čućete pucketanje vakuma na poklopcima i zatim možete da ih odložite sa ostalom zimnicom.
Uzmite tri grančice ruzmarina koje ćete uviti u gazu i pričvrstiti kuhinjskim kanapom.
Po proteku 20 minuta skinite tečnost sa vatre, dodajte seckane breskve i sok od jednog limuna i paketić sa ruzmarinom. Sve dobro promešajte.
Ponovo vratite breskve da se kuvaju na tihoj vatri narednih 10 minuta.
U toku kuvanja će vam se na površini pojavljivati pena koju redovno skidajte.
Oprane tegle i pokopce, prosušite i stavite u rernu tako da se ne dodiruju. Zagrejte rernu na 100 stepeni i neka tako ostanu 10-ak minuta da se sterilišu.
Po proteku 10 minuta uklonite paketić sa ruzmarinom i nastavite kuvanje još 5 minuta.
U vrele sterilisane tegle rasporedite voće i zalijte sokom.
Zatvorite, prevrnite naglavačke i stavite slažite u šerpu, koju ćete poklopiti i ušuškati ćebetom.
Ostavite tako tegle do sutradan dok se potpuno ne ohlade.
Sutradan hladne tegle prevrnite da stoje normalno, čućete pucketanje vakuma na poklopcima i zatim možete da ih odložite sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар