субота, 13. април 2019.

Tart sa lemon curd kremom

Opet se pravimo Englezi. Lemon curd je engleska crema od limuna. Razne su varijante kako napraviti lemon curd, ali svi oni imaju četiri glavna sastojka: jaja cela ili samo žumanca, šećer, puter i limun korica i sok ili samo sok od limuna. Ovaj tart je lepo počeo, a završio se mojim negodovanjem "Uh bre što je ovo slatko, ne mogu ni da ga progutam".  E onda je u pomoć došla mućena slatka pavlaka i eto spasila sam tart, od totalne propasti i na kraju je ispala jedan delikatan i vrlo ukusan desert



Sastojci:


Za tart:


250 g. brašna
125 g. putera
125 g. šećera
1 jaje
1 žumance
rendana kora od 1 limuna


Za preslatki lemon curd:


3 jaja 
2 limuna
225 g. šećera
60 g. putera


Dodatak:


250 ml. slatke pavlake

Priprema:


Pre početka pripreme 125 g. putera iseći na kockice i ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša. Proces možete ubrzati tako što ćete ga staviti na par sekundi u mikrotalasnu pećnicu.

Prosejati 250 g. brašna i napraviti udubljenje.

Dodati rastopjen puter, 1 jaje, 1 žumance i 125 g. šećera i rendanu koricu od 1 limuna.

Dobro umesiti testo.

Napraviti kuglu od testa, uviti ga u providnu foliju i staviti na sat vremena u frižider.

Za ovaj tart trebaće vam kalup veličine od 22 do 24cm, tako da razvijte testo veće od veličine kalupa da biste imali dovoljno testa i za stranice tarta.

Tart peći u prethodno zagrejanoj pečnici na 180 stepeni 15 minuta, dok ne dobije lepu rumenu boju. 

Pečeni tart ostavite sa strane i počnite da pravite lemon curd.

Iscedite sok od 2 limuna.

U jednu šerpicu stavite sok od 2 limuna, 200 g. šećera i 60 g. putera isečenog na kockice.

Stavite sve da se kuva na pari dok se šećer skroz ne istopi.

Vrlo je važno da prilikom kuvanja na pari voda ne sme nikako da dodiruje dno šerpe u kojoj se kuva sirup. 

Ostavite sok sa limunom sa strane da se prohladi.

Kada se sok sa limunom prohladio penasto umutite 3 cela jaja.

Mutite i dalje jaja i polako sipajte kutlaču sirupa, nastavite da mutite i dodajte posle par trenutaka sledeću kutlaču, dajuću vremena kremi da se mućenjem između dve kutlače sa sokom malo prohladi. Mutite tako dok ne utrošite ceo sirup.

Zatim celu masu sa jajima i sirupom prespite u šerpicu u koji se kuvao sirup i nastavite da kuvate na pari, stalno mešajući.

E sad se naoružajte strpljenjem, jer će vam trebati jedno, 20-ak minuta dok se krema ne skuva i ne zgusne.

Videćete da će dok se polako kuva bela penica sa površine će polako nestajtati, a krema će početi polako da se zgušnjava.

Kada se krema lepo zgusnula ostavite je sa strane da se potpuno ohladi.

Umutite slatku pavlaku bez šećera.

Dodajte pavlaku ohlađenoj kremi od limuna polako prevrčući celu masu varjačom od gore na dole, dok se sve lepo ne sjedini.

Ovu kremu sipajte na tart, poravnajte i ostavite u frižider da se stegne. 

Možete ostaviti malo kreme sa strane za ukrašavanje. 

Ako želite da napravite moj Lemon curd recept možete naći ovde: Lemon curd





Нема коментара:

Постави коментар