среда, 10. април 2019.

Punjeni plavi patlidžan

Ovo je recept za plavi patlidžan punjen na sasvim drugačiji način, od onog na koji smo navikli, reklo bi se da je "alla Italiana". Rezultatom sam i više nego zadovoljna, a mogu vam reći da za male pare možete imati divan ručak





Sastojci:


2 patlidžana
1 luk arpadžik ili ako nemate 1/2 glavice crnog luka
1 praziluk samo beli deo. Ceo beli deo ako je praziluk tanji, ili 1/2 belog dela praziluka ako je deblji
1 šargrarepa
2 čena belog luka
maslinovo ulje
biber
300 g. mesa od kobasica
1/2 dcl. belog vina
100 g. sira Philadelphia ili kisele pavlake sa 24% mlečne masti
majčina dušica, origano i žalfija
parmezan 1 supena kašika mada nije obavezno
prezla odokativno


Priprema:


Sitno iseckati luk arpadžik ili crni luk u zavisnosti šta imate.

Praziluk iseći na kolutove. (Namerno sam vam dala dve mere za praziluk, jer ovde kod nas je praziluk nekada vrlo tanak, a nekada je bar dva puta deblji, pa se po tome regulišite)

Šargarepu očistite i izrendajte je na krupnije rende

Beli luk isecite na sitno.

Na maslinovom ulju propržiti na tihoj vatri seckani arpadžik, praziluk, šargarepu i beli luk.

Uzeti 300 g. kobasica i skinuti im providnu kožicu i izvaditi meso.

Kad je povrće svenulo dodati 300 g. mesa od svežih kobasica i propržti ga sa provrćem.

Za to vreme plavom patlidžanu odseći deo prema dršci.

Zatim patlidžan iseći po dužini i izdubiti mu sredinu. Sredinu iseckati na sitne kockice.

Stalno mešati i gnječiti meso kobasice viljuškom, da se ne bi stvorile grudvice.

Kada se meso propržilo zaliti ga sa 1/2 dcl. belog vina i sačekati da vino ispari.

U proprženo meso dodati sitno seckanu sredinu patlidžana i dinstati dok patlidžan ne svene.

Regulistati biber i osaviti sve na stranu da se masa prohladi.

Pleh od rerne treba prekriti papirom za pečenje, ali pre toga papir dobro pokvasite vodom, a zatim ocedite.

Stavite u čašu malo maslinovog ulja i unutrašnjost svakog patlidžana blago premažite četkicom sa maslinovim uljem. Patlidžan ima tu osobinu da vrlo lako upija maslinovo ulje, zato je najbolje raditi četkicom, da se u suprotnom ne bi napio sa puno maslinovog ulja, i kao rezultat imaćete na kraju vrlo masno i teško jelo.

Patlidžan poređajte po plehu sa unutrašnjom stranom okrenutom na gore i pecite u prethodno zagrejnoj pećnici na 200 stepeni i sa uključenim ventilatorom.

Pecite patlidžane nekih 30 minuta, dok ne dobiju blago rumenu boju, znaćete kada je kraj, jer će vam cela kuhinja zamirisati na pečeni patlidžan.




U prohlađenu masu od kobasica stavite 100 g. sira Philadelphia ili kisele pavlake sa 24% mlečne masti, dodajte seckane žafije, majčine dušice i origana.

Sve promešajte i dodajte ako želite parmezan. Ja ga nisam dodala iz već poznatih razloga, da ne ponavljam ko Švaba tra la la sto puta istu stvar i reći ću vam da je  rezultat dličan i bez dodavana parmezana.

U svakom slučaju da li ste dodali parmezan ili ne, tek sad probajte jelo da li je dovoljno slano i regulišite so, jer su i kobasice u samoj svojoj pripremi slane. Meni so nije trebala.

Napunite patlidžan smesom od kobasica i poravnajte.




Odozgo sipajte prezle, da prekrije celu masu.

Stavite u prethodno zagrejanu pečnicu na 200 stepeni nekih 30-ak minuta, dok vam se na površni ne stvori lepa korica

Pazite nemojte preterati sa pečenjem, da ne bi sve isuviše prosušili.

Ja sam servirala ovaj patdližan sa Ljuta salata od šargarepe, i to mi je odlična kombinacija, a vi možete uz neku lepu salatu ili krompir pire na primer.



Нема коментара:

Постави коментар