Ovo je recept za plavi patlidžan punjen na sasvim drugačiji način, od onog na koji smo navikli, reklo bi se da je "alla Italiana". Rezultatom sam i više nego zadovoljna, a mogu vam reći da za male pare možete imati divan ručak
Sastojci:
1 luk arpadžik ili ako nemate 1/2 glavice crnog luka
1 praziluk samo beli deo. Ceo beli deo ako je praziluk tanji, ili 1/2 belog dela praziluka ako je deblji
1 šargrarepa
2 čena belog luka
maslinovo ulje
biber
300 g. mesa od kobasica
1/2 dcl. belog vina
100 g. sira Philadelphia ili kisele pavlake sa 24% mlečne masti
majčina dušica, origano i žalfija
parmezan 1 supena kašika mada nije obavezno
prezla odokativno
Priprema:
Sitno iseckati luk arpadžik ili crni luk u zavisnosti šta imate.
Praziluk iseći na kolutove. (Namerno sam vam dala dve mere za praziluk, jer ovde kod nas je praziluk nekada vrlo tanak, a nekada je bar dva puta deblji, pa se po tome regulišite)
Šargarepu očistite i izrendajte je na krupnije rende
Beli luk isecite na sitno.
Na maslinovom ulju propržiti na tihoj vatri seckani arpadžik, praziluk, šargarepu i beli luk.
Uzeti 300 g. kobasica i skinuti im providnu kožicu i izvaditi meso.
Kad je povrće svenulo dodati 300 g. mesa od svežih kobasica i propržti ga sa provrćem.
Za to vreme plavom patlidžanu odseći deo prema dršci.
Zatim patlidžan iseći po dužini i izdubiti mu sredinu. Sredinu iseckati na sitne kockice.
Stalno mešati i gnječiti meso kobasice viljuškom, da se ne bi stvorile grudvice.
Kada se meso propržilo zaliti ga sa 1/2 dcl. belog vina i sačekati da vino ispari.
U proprženo meso dodati sitno seckanu sredinu patlidžana i dinstati dok patlidžan ne svene.
Regulistati biber i osaviti sve na stranu da se masa prohladi.
Pleh od rerne treba prekriti papirom za pečenje, ali pre toga papir dobro pokvasite vodom, a zatim ocedite.
Stavite u čašu malo maslinovog ulja i unutrašnjost svakog patlidžana blago premažite četkicom sa maslinovim uljem. Patlidžan ima tu osobinu da vrlo lako upija maslinovo ulje, zato je najbolje raditi četkicom, da se u suprotnom ne bi napio sa puno maslinovog ulja, i kao rezultat imaćete na kraju vrlo masno i teško jelo.
Patlidžan poređajte po plehu sa unutrašnjom stranom okrenutom na gore i pecite u prethodno zagrejnoj pećnici na 200 stepeni i sa uključenim ventilatorom.
Pecite patlidžane nekih 30 minuta, dok ne dobiju blago rumenu boju, znaćete kada je kraj, jer će vam cela kuhinja zamirisati na pečeni patlidžan.
U prohlađenu masu od kobasica stavite 100 g. sira Philadelphia ili kisele pavlake sa 24% mlečne masti, dodajte seckane žafije, majčine dušice i origana.
Sve promešajte i dodajte ako želite parmezan. Ja ga nisam dodala iz već poznatih razloga, da ne ponavljam ko Švaba tra la la sto puta istu stvar i reći ću vam da je rezultat dličan i bez dodavana parmezana.
U svakom slučaju da li ste dodali parmezan ili ne, tek sad probajte jelo da li je dovoljno slano i regulišite so, jer su i kobasice u samoj svojoj pripremi slane. Meni so nije trebala.
Napunite patlidžan smesom od kobasica i poravnajte.
Odozgo sipajte prezle, da prekrije celu masu.
Stavite u prethodno zagrejanu pečnicu na 200 stepeni nekih 30-ak minuta, dok vam se na površni ne stvori lepa korica
Pazite nemojte preterati sa pečenjem, da ne bi sve isuviše prosušili.
Ja sam servirala ovaj patdližan sa Ljuta salata od šargarepe, i to mi je odlična kombinacija, a vi možete uz neku lepu salatu ili krompir pire na primer.
Нема коментара:
Постави коментар