среда, 8. април 2020.

Casatiello Napoletano

Dragi moji idemo malo na jug, tačnije u Napoli. Pre neki dan me je moj bratanac Branko pitao za neke slatke recepte za Uskrs, pa sam se ja lepo dosetila da ako će praviti nešto od slatkog, da bi bio red da tetka preloži nešto lepo slano. Recept mi je zatražila i moja Alenka i tako, sa zadovoljstvom vam predstavljam ovu gastronomsku divotu.
Casatiello Napoletano je neizostavan na svakoj trpezi Napulja u vreme Uskršnjih praznika. Nastao je još u 17 veku i kao tradicija je duboko ukorenjen sve do dana današnjeg. Karakteristika ovog peciva je da je napravljen u obliku venca, sa četiri jaja koja su uronjena u testo. Nije bez razloga odabran baš ovakav oblik ovog peciva. Naime, krug predstavlja cikličnost svojstvena Vaskrsenju, a jaja ovako postavljene u testu predstavljaju krst na kome je razapet Isus Hrist.  Casatiello se može praviti u slanoj ili slatkoj verziji. Ja ću vam danas predstaviti slanu vezriju, koja se pravi sa mašću, salamom i kačkavaljem, a mogu se dodati i čvarci. E pa da počnem



Sastav za testo:


1 supena kašika meda bagremovog ili cvetnog
350 ml.mlake vode
12 g. svežeg kvasca
120 g. masti ili putera, po tradiciji ide mast i ja sam ga sa mašću pravila, ako ne volite mast stavite istu količinu putera
10 g. soli
620 g. mekog brašna tipa "00"
pleh za torte prečnika 26 cm, kojem se skidaju stranice i koji ima rupu na sredini. Pleh bi trebao da ima ravno dno, ja nisa imala tu vrstu pleha, već ovakav i sasvim je lepo ispalo. 

Još jedna opaska, ako nemate pleh sa ovom rupom u sredini, možete uzeti običan pleh za torte i u sredinu staviti keramičku posudu bez stranica, namazati je spolja uljem kao i ceo pleh i peći. Moj muž se dosetio da možete koristiti i neku praznu konzervu.


Sastav za punjenje:


180 g. salame tipa Napoli, ako možete da nađete, Preporučujem ovu ili neku drugu italijansku salamu, jer su one vrlo aromatične, pravljene sa vinom i raznoraznim začinima i nisu ni nalik našoj salami, da kažem da su vrlo aromatične. 

120 g. Italijanskih kačkavalja tipa: provolone dolce, caciocavallo, provola,  ili neki drugi kačkavalj koji je vama dotupan 

4 jaja

1 kafena kašičica mlevenog bibera

50 g. rendanog pecorina - parmezana (može i bez, nije da vam bez ovog sastojka neće uspeti casatiello, ali će sa njim biti zasigurno mnogo ukusnije). Inače Napolitanska kuhinja je takva da je svako jelo koje napravite prava eksplozija ukusa u ustima.

ulje za premazivanje pleha i peciva

Priprema:


Prvo ćemo napraviti testo. Za ovaj recept nije vam potrebno da prethodno napravite starter, znač idemo odmah na mešenje.

12 g. svežeg kvasca izvadite nekih 20 minuta pre početka rada iz frižidera da se smlači.

Isto to uradite i sa mašću, a ako želite da koristite puter umesto masti isecite ga na kockice.

Prosejte 620 g. brašna, dodajte mu 10 g. soli, sve promešajte i ostavite u činiju sa srane. 

U činiju od miksera sipajte 350 ml. mlake vode, dodajte 1 supenu kašiku meda, 12 g. svežeg kvasaca i razmutite kašičicom da vam se kvasac rastopi.

Zatim dodajte 120 g. masti ili putera i takođe i to malo razmutite, koliko je moguće.

Zatim počnite da dodajete polako brašno i da mesite testo, opet brašno i mesite stalno dok vam se svo brašno ne utroši.

E sada moja vam je topla preporuka da nastavite da mesute testo mikserom, ako ne nastavite rukom naredih 10 minuta.

Ja sam mesila testo mikserom i testo je dovoljno umućeno kada vam se u jednom trenutku tokom mućenja testo skroz odovji od stranica činije i skupi u kuglu u sredini.

Činiju sa testom prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom da narasta.

Za to vreme isecite na kockice 180 g. salame možete dodati i nešto čvaraka koje takođe treba iseckati i 120 g. kačkavalja po izboru, takođe isecite na kocke.

Izrendajte pecorino.

Kada je testo naraslo, videćete da je divno mekano, premesite ga na radnoj površini koju ste prethodno posuli sa malo brašna i odbojite 40 g. od testa koje će vam služiti da napravite krstiče na svakom jajetu.

Uvijte tih 40 g. testa u providnu foliju i ostavite u frižider.

U ostatak testa umešajte salamu, kačkavalj, biber i pekorino.

Napravite valjak od testa.

Pleh za pečenje premažite uljem i stavite testo unutra u obliku venca.

Prkrijte ponovo pleh providnom folijom i ostavite na toplom da narasta. 

Kada vam je testo naraslo na do pola, znači nije još sasvim naraslo kako treba izvadite iz frižidera 4 jaja i dobro ih operite, nežno naravno, da vam se ne bi polupala.

Ostavite ih da se smlače nekih 10-ak minuta, da nisu baš ledena.

Za to vreme izvadite iz frižidera onih 40 g. testa podelite ga na 8 delova.

Od svakog dela napravite tanake trakice.

Napravite u testu 4 plitka udubljenja: gore, dole, levo i desno.

Na svako jaje stavite po dve trakice u obliku krsta.

Nežno, jer je jaje živo stavite svako jaje u svoje udubljenje, pazeći da vam trakice urone u testo. 

Kasnije će kada testo naraste kako treba jaje deliničo uroniti u testo, kako se vidi na slici dole.


Sipajte malo ulja u čašu i četkicom premažite površinu testa i tračice.

Ostavite dalje da narasta. Kako ste već stavili jaja, nije moguće zbog visine pokriti testo, tako da će ovo ulje na površini služiti da se testo prilikom narastanja na površini ne osuši.

Kada je testo dovoljno naraslo pecite ga u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni, bez upotrebe ventilatora 1 sat i 10 minuta.


Pečeno testo prekrijte krpom i ostavite da se ohladi.









Нема коментара:

Постави коментар