петак, 24. април 2020.

Kofte sa dva sosa

Ovaj način pripremanja mlevenog mesa mi je čak bolji i od naših faširanih šnicli. Meso je sočno i mekano, sosovi su divno hladni, tako da je moguće pripremiti ovo jelo i u vrelim letnjim danima



Sastojci za kofte:


400 g. mlevenog junećeg mesa
1 parče hleba
1 jaje
2 čena belog luka
1/2 glavice crvenog crnog luka
1 kafena kašičica aleve paprike
1/2 kafene kašičice kumina (ko ne voli ne mora)
so, biber
peršun list sitno seckan

Za sos od paradajza:


1/2 glavice cvenog crnog luka
1 čen belog luka
5 zrela paradajza ili manja konzerva paradajz pelata
ljuta aleva paprika po ukusu ili malo ljute papričice
so, biber
maslinovo ulje
par listova bosiljka

Za sos od jogurta:


2 dl. grčkog jogurta, može zamena i sa nekim drugim gušćim jogurtom
1 čen belog luka
1 supena kašika maslinovog ulja
po želji malo mente, origana, vlašca, bosiljka, peršuna

Priprema kofti:


Natopiti hleb u vodi, a zatim ocediti.

Crni i beli luk sitno iseckati.

U mleveno meso dodati 1 jaje, hleb, peršun, crni i beli luk, alevu papriku, kumin, so i biber i dobro sve izmešati.

Stavici u plastičnu kutiju sa hermetičkim zatvaranjem  i ostaviti 2 sata u frižideru.

Po proteku dva sata odvajati od mesa kuglice težine 50 g.

Kofte imaju jajasti oblik, ne okrugli, formirati ih i stavljati na štap za roštilj.

Pleh u kome će se peći kofte prekriti masnom hartijom i premazati sa malo ulja.

Poređati kofte i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni sa ventilatorom.

Peći 25 do 30 minta dok lepo ne porumene.

Pečene kofte su vrlo sočne.


Sos od paradajza:




Ako koristite svež paradajz oljuštite ga od kožice, izbacite semenke i sitno iseckajte.

Kožicu možete skinuti tako što ćete ga na par minuta potopiti u vrelu vodu, a kasnije staviti u hladnu, ili kako ja radim, tupom stranom noža, pritiskati po površini paradajza. Na taj način ćete ga lakše oljuštiti.

Sitno iseckati 1/2 glavice crnog luka i 1 čen belog luka.

Prodinstati  crni luk na maslinovom ulju.

Kada se luk propržio dodati sitno seckan čen belog luka i propržiti bukvalno 1 minut da vam ne bi zagoreo.

Zatim dodati malu konzervu paradajza pelata ili 5 paradajza, oljuštena od kožice, bez semeni i sitno iseckana.

Dodati par listova bosiljka, soli i malo ljute aleve paprike ili ljute papričice po ukusu.

Prodinstati narednih 15 minuta na blažoj vatri.

Ostaviti da se sos ohladi, a zatim ga usitniti u kašu seckalicom ili mini pimerom.

Ostaviti da se ohladi u frižideru.

Sos od jogurta:


2 dl. jogurta pomešati sa malo maslinovog ulja i 1 čenom sitno seckanog belog luka. Po želji dodati sveže seckanih začina.

Ostaviti ga u frižider da se ohladi.

Poslužiti tople kofte sa hladnim sosom od paradajza i sosom od jogurta.

Нема коментара:

Постави коментар