понедељак, 27. април 2020.

Hleb sa malo kvasca

Evo već nekima drugi, nama već skoro i treći mesec kako smo u karantinu. Kao i kod svakih radikalnih promena u društvu, koje iz korena mogu poljuljati naš svakodnevni život, nekima teži i pre toga, nekima uvek ugodan, reakcija ljudi je manje više ista, a to je panika, strah, zebnja, a uz prilog tome idu i zalihe. Eto tako je i ovog puta i ovih dana, nabavljalo se brašno i kvasac u većim količinama. Nekako kad se ima parče hleba u kući, svaka druga muka je manje teška. Apropo kvasca naleteh u prodavnici parče od celih 500 g. Šta ću sa tolikim kvascem, neću pekaru otvarati. Kako je opcija bila ili sve ili ništa, naravno uzeh celo pola kile. I sad kad izgovorim pola kile kvasca deluje mi besmisleno. Elem, kvasac je došao kući zajedno samnom, izmrvljen u sitne komade i zamrznut. Ovo je hleb za čiju pripremu ide jako mala količina kvasca, od one na koju smo navikli 2 g. suvog ili 4 g. svežeg kvasca, gotovo za neverovati. Neki ga zovu i hleb koji se ne mesi, meni je akcenat na kvascu mnogo bitniji od toga što se ne mesi




Sastav: 


400 g. brašna "00" ili "0"
2 g. suvog kvasca ili 4 g. svežeg kvasca
1 kafene kašičica šećera
1/2 kafene kašičice soli
3 dl. mlake vode

Priprema:


Rastvoriti u 3 dl. mlake vode 1 kafenu kašičicu šećera i kvaasac.

400 g. brašna prosejati pomešati sa 1/2 kafene kašičice soli.

Ne vaditi testo iz vangle, već ga tako u vangli umesiti, dok se svo brašno ne apsorbuje.

Prekriti ga providnom folijom i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Zatim ga otkriti i kuhinjskom lopaticom zahvatati ivice testa i prebacivati ga na sredinu, i tako u krug.

Ne trebate pomerati celo testo od dna, da se pevrne, samo okretati ivice ka sredini.

Ponovo pokriti testo i ostaviti da nadolazi narednih 10 minuta.

Pnovo okretati i istu operaciju ponoviti još 2 puta. Znači 15+10+10+10.

Posle zadnjeg, četvrtog okretanja testa ponovo ga prekriti providnom folijom i ostaviti da narasta u frižideru od 10 do 24 sata. Najbolje ga je pripremati pred veče i onda ga ostaviti ad prenoći u frižideru.

Evo ovako izgleda testo kad se izvadi iz frižidera, puno je mehurića.


Dobro pobrašniti radnu površinu i polako izručiti testo.

Bez preklapanja, mešenja i ostalog, znači samo sa blagim rastezanjem napraviti kvadrat.

E sada ide preklapanje testa kao kad se pravi lisnato testo, saviti ga kao pismo.

Dakle, uzmite donji deo testa pa ga preklopite ka gore, na polovinu celog testa. Tom prilikom pritisnite prstima ivice testa koje je preklopljeno.

Zatim gornji deo testa, preklopite na dole preko celog testa i opet pritisnite ivicu testa koju ste preklapali.

Zatim levi deo testa preklopite na polovinu, ponovo pritisnite prstima i desni deo testa peklopite na levo preko celog testa.

Obrnite testo za 180 stepeni, strana koja je gore sada neka bude dole i ponovite opet celu operaciju iz početka. 

Znači razvucite u kvadrat testo i preklapajte.

I ovaj put kada ste završili sa preklapanjem obrnite testo za 180 stepeni i rukama blago ga zaoblite sa strana, da dobijete loptu.

Uzmite kuhinjsku krpu, dobro je pobrašnite i stavite testo unutra. Prekrijte ga i ostavite da narasta 90 minuta.

Uzmite šerpu sa poklopcem, moja je prečnika 17cm i visoka 10cm, eto to je od prilike za orijentaciju.

Tako poklopljenu šerpu stavite u rernu koju ćete uključiti na 230 stepeni sa ventilatorom.

Kada se rerna zagrejala otkrijte testo i dobro ga pospite brašnom.

Pažljivo izvadite vrelu šerpu, otklopite je i uz pomoć krpe u kojoj je stajalo testo spustite ga u perpu, ali tako da strana koja vam je bila na gore sada bude na dole. To iz razloga što smo dobro pobrašnili gornji deo i na taj način se testo prilikom pečenja neće zalepiti.

Poklopiti šerpu i stavite u rernu narednih 30 minuta.

Po proteku 30 minuta, otklopite šerpu, ali je nemojte vaditi iz rerne, smanjite temepraturu na 220 i nastavite da pečete hleb narednih 20 minuta.

Eto možda malo izgleda komplikovano, ali u stvari nije.




Нема коментара:

Постави коментар