четвртак, 30. април 2020.

Tiramisu sa jagodama

Pored klasičnog tiramisu kolača, vrlo lep i osvežavajući je i tiramisu sa jagodama. Za pravljenje tiramisua potrebno je imati sveža jaja, iz razloga što se se krema za tiramisu pravi od svežih - termički neobrađanih jaja. Ukoliko ne želite da koristite sveža jaja, ovde imate recept kako možete na siguran način pasterizovati žumanca za ovaj kolač



Sastav:


24 piškota oko 300 g.

Za natapanje piškota:


600 g. jagoda
2 naradže, rendana korica i sok ili 2 limuna sok i rendana korica
50 g. šećera 
1 supena kašika lekera Grand Marnier ako koristite narandžu, (ako nemate ili spremate za decu izostavite)

Za kremu:


4 jaja
130 g. šećera
500 g. sira mascarpone

Priprema:


Izrendajte koricu od jedne narandže ili limuna i ostavite sa strane.

Očistite i operite jagode.

Prosušite ih kuhinjskom krpom i isecite ih na kolutove.

U činiju sa hermetičkim pokolopcem stavite sok od 2 narandže, ili limuna dodajte 50 g. šećera.

Ako koristite narandžu možete dodati i 1 supenu kašiku likera Grand Mrnier, kao što rekoh može i da se izostavi i sve dobro promešajte da se šećer malo istopi.

Dodajte jagode, sve promešajte, poklopite i ostavite u frižideru naredna tri sata.

Posle tri sata procedite jagode. Sok koji su pustile jagode će vam služiti da u njega umačete piškote.

Dok se jagode cede napravite klasičnu kremu za tiramisu sa nepasterizovaim jajima.

Umutite penasto 4 žumanca sa 130 g. šećera dok se šećer ne istopi, a masa postane penasta.

Dodajte 500 g. mascarpone i rendanu koricu od 2 narandže ili limuna i umutite ga sa žumancima.

Četiri belanca umutite u čvrst sneg, onako kao za puslice.

Uz pomoć kuhinjske lopatice ili varjače polako dodajte sneg od belanca u žumanca, u tri navrata, prevrćući masu varjačom od gore ka dole, da se sneg od belanca ne bih razbio.

Ako želite da za kolač koristite pasterizovana žumanca uradite ovako:


Umute penasto 4 žumanca sa 70 g. šećera, dok masa ne postane svetla i penata.

U šerpici zagrejte 30 ml. vode sa 60 g. šećera i kuvajte na srednjoj temperaturi dok temeperatura ne dostigne 121 stepen. Za ovo će vam trebati kuhinjski toplomer, koji je po mom mišljenju neizostavan u svakoj modernoj kuhinji. Ne košta puno, a izuzetno je zgodan za ovakve situacije.

Povećajte brzinu kojom se mute žumanca i u tankom mlazu im dodajte sirup od šećera. Nastavite sa mućenjem, dok se žumanca ne ohlade, trebaće vam nekih 10-ak minuta.

Kada su se žumanca mućenjem ohladila počnite da dodajte maskarpone, dok ne utrošite svih 500 g.

Belanca ovom prilikom nećemo koristiti u ovom kolaču, tako da vam ostaju 4 belanca za neki drugi kolač. 

Ovde u oznaci belanca možete pogledati sve moje recepte sa belancima.

U činiju gde ćete slagati tiramisu, najčešće se koristi neka staklena ili keramička činija umačite svaku piškotu u sok od jagoda i narandže ili limuna poređajte iz po dnu.

Pazite nemojte ih natapati previše da se ne bi pretopile i raspadale prilikom slaganja.

Zatim piškote premažite sa 1/2 polovinom kreme.

Po kremi rasporedite sve jagode.

Preko jagoda opet stavite piškote koje ćete namakati u sok.

Preko piškota oremažite drugu polovinu kreme.

Tiramisu prekrijte providnom folijom i ostavite par sati da se svi sastojci prožmu.

Pred služenje celi kolač ukrasite sa jagodama.

Napomena:

Prilikom slaganja piškota, ako vam ostane slobodnog prostora u činiji, kada složite ceo kolač, možete na stranice kolača, gde imate praznog prostora u činiji staviti naslonjenu na kolač piškotu kao obruč. Krem je čvrst i ne bih trebao da curi, ali ako želite da budete sigurni moćete tako učiniti. 

Tiramisu je kolač koji se sprema da se konzumira isti dan. Ako vam je ostalo malo kolača, pokriven može da stoji u frižideru dva dana. 

Uživajte!!!






Нема коментара:

Постави коментар