среда, 15. април 2020.

Svečani rolat sa dimljenim lososom

Ovaj rolat je vrlo delikatan i ukusan i možete ga servirati u najsvečanijim prilikama. Ja sam inače veliki ljubitelj slanih rolata, jer su vrlo izdašni i uvek dekorativni. Kad ga napravite ostavite ga obavezno da prenoći, sledeći dan kada se svi sastojci prožmu je još ukusniji



Za testo:


125 g. mekog brašna "00"
60 g. putera
7 jaja
1 supena kašika senfa
1 supena kašika seckane mirođije ili ako ne volite kao što ja ne volim dodajte divlji komorač, odlično ide
so
biber

Za punjenje:


200 g. krem sira tipa Philadelphia (za veći pleh 300 g.)
2 supene kašike sira Mascarpone (zamena kisela pavlaka sa većim procentom masnoće, onako gusta
1 zucchina
1 šargarepa
1 limun rendana korica
300 g. dimljenog lososa sečenog na tanke šnite
so
biber

Za premaz:


50 g. sira Mascarpone
140 g. krem sira tipa Philadelphia (za veći pleh 200 g.)
malo mirođije ili divljeg komorača
30 - 50 g. pečenih lešnika 

Priprema:


60 g. putera rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

7 jaja penasto umutiti, dodati 1 supenu kašiku senfa, dodati 60 g. istopljenog putera i polako dodavati brašno. Na kraju dodati soli i bibera i 1 supenu kašiku sitno seckane mirođije ili divljeg komorača

Napomena:


Po originalnom receptu je predviđen pleh veličine 25 x 32 cm. Ja sam pekla u plehu te veličine i po mom mišljenju korica je malo više debela i preporučujem vam da pečete koricu u većem plehu 30 x 40 cm, ili malo većem ako imate, bolje će se i savijati ako je tanja. Shodno tome sam gore navela i za koliko povećati količinu sira za premaz.

Dakle pleh u kome ćete peći koricu obložite masnim papirom, nemojte premazivati puterom i slično, jer će vam taj papir kada je korica pečena, poslužiti da lakše prevrnete pečenu koricu.

Dakle koricu pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 10 do 15 minuta, u zavisnosti koliko vam rerna jako peče, probajte i čačkalicom,

Kada je korica pečena prekrijte je drugom masnom hartijom, prevrnite na radnu povšinu, tako da vam hartija koja je služila za pečenje bude gore, tu hartiju od pečenja skinite.

Sada ceo rolat uvijte u rolat zajedno sa kartom koja je ostala i ostavite da se ohladi.

Ja sam za svaki slučaj sve ponovo uvila u kuhinjsku krpu, jer mi je ova tehnika sa uvijanjem u kuhinjski papir bila nova. 

Za to vreme dok se korica hladi pripremite zuccinu i šargarepu.

Očistite ih i isecite na tanke štapiće.

U širi tiganj kome može da stanu i šargarepa i zucchina celom dužinom stavite malo vode, posolite i ostavite da proključa.

Kad voda proključa ubacite povrće i kuvajte 3 minuta, zatim ih pažljivo odložite na dasku za sečenje.

Nemojte ih stavljati na upijajući kuhinjski papir, jer je zucchina puna vode, zalepiće se za papir.

Ostavite da se povrće prohladi, odlijte višak vode koje je povrće pustilo, a tek kada se povrće prohladilo, blago ga pritisnite upijajućim papirom, ali sasvim nežno.

Umutite krem sir i mascarpone, dodajte soli i bibera i rendanu koricu od 1 limuna.

Koricu ravnomerno premažite sa 1/2 kreme.

Odozgo poređajte probareno povrće.


Preko povrća poslažite šnite dimljenog lososa po celoj površini.


Preko lososa premažite drugu polovinu kreme od sira.

Blago pritisnite da sve lepo prione jedno za drugo, a zatim pažljivo urolajte koricu u rolat. 

Tako uvijenu stavite je u frižider na 4 sata da se stegne.

Kad vam se rolat lepo stegao, prvo iseckajte na sitno 30 g. pečenih lešnika.

Umutite 125 g. krem sira Philadelphia i 50 g. Mascarpone sira.

Premažite rolat spolja.

Pospite ga sa svih strana seckanim pečenim lešnicima i na kraju sitno seckanom mirođijom ili divljim komoračem.

Stavite ga u zvono za rolate i ostavite preko noći. Sutradan je još bolji.



Нема коментара:

Постави коментар