Ah, divan kolač od jabuka i suvog voća, meni vrlo ukusan, sočan, izdašan, a i jeftin. Odličan kada vam se iznenada najave gosti, a nemate ništa slatko u kući
Potrebno:
3 jaja
100 g. šećera od šećerne trske
2,5 dcl. belog vina
500 g. očišćenih jabuka
1/2 kafene kašičice cimeta
100 g. badema
100 g. suvog grožđa
80 g. putera + za podmahivanje pleha
rendana korica od 1/2 limuna
pakovanje od 500 g. hleba za tost ili još bolje ako imate u istom formatu pan brioche
Priprema:
Jabuke oljuštiti očistiti i iseći na listiće, posuti sa malo soka od limuna da ne potamne.
Umutiti penasto 3 jaja, dodati 100 g. šećera od šećerne trske, 1/2 kašičice cimeta, rendanu koricu od 1/2 limuna i mutiti par minuta, dok se šećer ne udrobi.
Zatim dodati 2,5 dcl. belog vina i umutiti, dok se ne sjedini sve zajedno.
Ja sam ovaj kolač pekla u okruglom plehu za torte prečnika 26 cm.
Obložite pleh papirom za pečenje koga dobro namažite puterom.
1.Uzmite parče tost hleba i umočite ga u tečnost od jaja, šećera i vina, odmah izvadite, ne cedite i slažite na dno pleha, tako da prekrijete celu površinu. Ja sa prvo poslagala celu parčad, a onda sam šupljine popunjavala od namočenih parčića.
Preko hleba poređajte 1/3 jabuka, tako da prekriju hleb.
Preko jabuka stavite 1/3 badema i 1/3 suvog grožđa.
Na to stavite komadiće putera.
2. Zatim nastavite drugi red isto kao i prvi, namočen hleb, na hleb jabuke, badem, suvo grožđe i puter.
3. Preko toga treći red hleb, jabike, badem, suvo grožđe i puter.
Na vrh stavite upola namočenog hleba isčupanog na parčiće, tu i tamo, ne treba da prekrije celu površinu, neka se vide jabuke, badem i suvo grožđe.
Opet malo putera na vrhu.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 45 do 50 minuta,
Нема коментара:
Постави коментар