петак, 05. фебруар 2021.

Torta Elvezia

Za  ovu fantastičnu tortu od badema vezana je jedna lepa priča o njenom nastanku. Davne 1789. godine u Mantovu su se doselile mnoge porodice poslastičara iz Švajcarske. Među njima je i porodica švajcarskog poslastičara Samsona Putschera, koji je ovom tortom ujedinio ljubav dve svoje domovine, Švajcarsku sa koricom od badema i novu domovinu Mantovu sa njenom nadaleko poznatom zabaione kremom. Nastala je ova fantastična torta, a o njenom kvalitetu i prelepom ukusu govori i činjenica, da se održala da današnjih dana






Sastav za korice:

175 g. šećera u prahu

150 g. belanaca to je od prilike 4 do 5 belanaca, u zavisnosti kolika su vam jaja. Obavezno tačno izmerite belanca

350 g. mlevenog badema


Krema zabaione:

4 žumanca

4 supene kašike šećera u prahu

4 supene kašike Marsale ili Vin Santo


Krema od putera:

200 g. putera

200 g. šećera u prahu

30 g. kakaa

2 supene kašike mleka


Za oblaganje oboda torte:


bademi na slitiće ili štapiće ili usitnjeni na komadiće

pečeni lešnici usitnjeni na komadiće

Za oblaganje torte možete koristiti bilo koju od ovih kombinacija, koja vam se sviđa. Ja sam koristila pečene lešnike i bademe, ono što mi je ostalo na dnu teglica. Vi možete ili lešnike ili bademe ili kombinovano.


Priprema:

Prvo napravite korice. 

Na tri lista kuhinjskog  papira iscrtajte šestarom krugove prečnika 26 cm. 

Ako imate onu silikonsku podlogu, na kojoj su već iscrtani krugovi različitih veličina položite papir za pečenje preko i nanesite koricu.

175 g. šećera u prahu prosejte uz pomoć cediljke, da nema grudvica.

Umutite penasto 150 g. belanaca sa malo soli, da dobijete lepu čvrstu masu.

Zatim počnite da dodajete polako šećer u prahu, prevrćući masu kuhinjskom špatulom od gore ka dole, pazeći da se masa ne razmontira. 

Na isti način dodajte i 350 g. mlevenih badema.

Masu stavite u poslastičarski špric sa okruglim nastavkom, bez reckica, prečnika 1/2 cm. 

Sada nanesite kružnim pokretima masu u obliku kruga počevši od najšireg kruga ka središtu.

Korice pecite na 170 stepeni 15 do 17 minuta, u zavisnosti koliko vam rerna jako peče. Trebaju tek da počnu da se blago zarumene tu i tamo. 

Ja sam pravila tortu od pola mere, zato su mi sve tri korice stale na jedan papir.



Pečene korice ostavite da se potpuno ohlade.


Napravite zabaione:

Umutite 4 žumanca sa 4 kašike šećera u prahu da bude penasto. 

Zatim dodajte i 4 supene kašike Marsale ili Vin Santo. Sve mutiti još minut i stavite da se kuva na paru.

Stavite na paru i stalno mešajte žicom. Meni je za pola mere, bilo potrebno 6 minuta kuvanja. Tada se već videlo da se vidi dno šerpe kada se povuče varjača i da se krema lepo zgusnula. Zabaione ne sme da vam proključa, ta da regulišite jačinu vatre na srednju.

Kremu skinite sa vatre i mešajte varjačom dok se ne prohladi.

Kada se krema zabaione potpuno ohladila napravite kremu od putera.


Krema od putera:

Puter isecite na kockice i ostavite ga malo na sobnoj temperaturi. 

Šećer u prahu i kakao prosejte kroz cediljku, da nemate grudvica.

Umutite penasto puter, a zatim mu dodajte iz par navrata i šećer u prahu sa kakaom.

Kako je krema jako gusta i teška za mazanje dodajte joj 2 supene kašike mleka i umutite, da se masa ujednači.


Slaganje trorte:

Na jednu koricu stavite zabaione kremu.

Na drugu koricu stavite 2/3 kreme od putera i kakaa, ostatak 1/3 vam treba da bi ste premazali obode torte.



Na dno stavite koricu sa zabaione kremom, na nju položite koricu sa kremom od putera i kakaa, a preko stavite treću koricu bez ikakve kreme.

Sada uzmite onih 1/3 kreme od putera i kakaa i njome obložite obode torte.

Kada ste to lepo naneli i poravnali, stavite preko te kreme seckane bademe ili pečene lešnike ili kombinaciju i jednih i drugih.

Ova torta kao što vidite nema završni gornji sloj sa kremom, već se vidi lepa spiralna korica od badema.



Нема коментара:

Постави коментар